10 ok, miért használj fém kulacsot


Nem csak a bolygó védelme miatt érdemes elgondolkodnod egy fém kulacs vásárlásán. A műanyag elhagyásával egészséged is véded, sőt, még spórolhatsz is!

A víz az emberi test legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője, szervezetünk valamennyi életfunkciójához nélkülözhetetlen: Nemcsak a szomjunkat csillapítja, hanem biztosítja a vérkeringést, a megfelelő vérnyomást,a szükséges tápanyagok felszívódását, és szállítását, a közel állandó belső hőmérsékletet. Hiányában dehidratáltság alakul ki, amit ha el szeretnénk kerülni, akkor gondoskodnunk kell a folyamatos folyadékpótlásról.

Inni muszáj, de mit igyunk?

A legjobb szomjoltó a tiszta ivóvíz – egészséges, energiamentes, természetes, frissítő hatású – nem tartalmaz mesterséges anyagokat.

Az sem mindegy miből iszunk – válasszunk tudatosan fém kulacsot!

Míg régebben sokaknál természetes volt, hogy műanyag (PET) palackozott vizet vásároltak, vagy műanyag kulacsból ittak –  mára már egyre többen döntenek a fém kulacs használata mellett. Nem véletlenül! A fém kulacs használatának ugyanis számos környezetvédelmi, gazdasági, és egészségügyi előnye van:

1. A fém kulacs környezetbarát megoldást jelent.

A környezetszennyezés világszerte  aggasztó méreteket öltött, aminek az egyik fő oka azoknak a  műanyag palackoknak használata, amelyek lebomlásához évszázadok kellenek. A kidobott műanyag palackokból káros vegyi anyagok oldódnak ki – vízszennyezést okozva, míg az elégetett műanyag palackok a levegőt szennyezik.

A rozsdamentes acél kulacsok környezetbarát megoldást jelentenek: természetes anyagokból készülnek, hosszú élettartamúak, újrahasznosíthatók, fenntartható erőforrások (használatukkal nem éljük fel a későbbi generációk tartalékait és lehetőségeit). Előállításuk kevesebb energiát igényel,  gyártásuk közben kevesebb károsító anyag kerül ki a környezetbe.

2. A rozsdamentes acélból készült kulacs sokkal tartósabb, mint a műanyag palack – ráadásul olcsóbb, és gazdaságosabb is a belőle elfogyasztott csapvíz, mint a palackozott víz. Hihetetlennek tűnhet, de igaz: a legújabb kutatások szerint akár 2000-szer is többet fizetünk ki egy liter palackozott vízért, mint ugyanennyi csapvízért.

 

3. A fém kulacs jobban tartja a víz hőmérsékletét.

Nincs kellemetlenebb, mint egy forró nyári napon langyos vizet kortyolgatni, vagy a téli zimankóban jéghideg vízzel próbára tenni a torkunkat. Mindez elkerülhető a rozsdamentes acél kulacsok- , vagy a termosz kulacsok használatával – amelyek mindig optimális hőmérsékleten tartják a bennük tárolt folyadékot.

4. A fém kulacsban a víz megőrzi valódi víz-ízét, és frissességét.

A műanyag palackokkal ellentétben a rozsdamentes acél kulacs nem veszi át az alkalmanként benne tárolt más italok (tea, turmix, gyümölcslé) ízét.

 

5. A fém kulacs nem tartalmaz BPA-t, ellentétben a műanyag vizes palackokkal.

A  BPA (biszfenol-A) veszélyes a reprodukciót és endokrin rendszert károsító hatásai miatt. A BPA az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália,amit az élet számos területén alkalmaznak. Nagy mennyiségben használja az élelmiszeripar is: palackok, étel- és italtárolók, cumisüvegek, üdítőitalos és ásványvizes palackok, más élelmiszer-csomagolóanyagok formájában. Azért került a figyelem középpontjába, mert az egészségre veszélyes BPA kioldódhat az élelmiszerekkel közvetlen érintkezésben lévő csomagolóanyagokból, eszközökből a használat során.

Kötődhet a szervezetben lévő ösztrogén receptorokhoz és befolyásolhatja a testi folyamatokat –a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést. A BPA károsan befolyásolja mind a női, mind a férfi termékenységet. Nők esetében okozhat meddőséget, policisztás ovárium szindrómát és endometriózist is. Férfiak esetében csökkenhet a spermiumszám. Csecsemőknél növeli a hiperaktivitásra és a depresszióra való hajlamot. A későbbi életkorokban is károsan befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, fokozhatja a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Összefüggésbe hozható egyes tumoros betegségek – a mellrák vagy a prosztatarák – kialakulásával.

 

6. A fém kulacsokban nincsenek további káros vegyi anyagok

A rozsdamentes acél kulacsok gyártásához nem használnak sem BPA-t, sem a helyettesítésére használt  BPS-t (biszfenol-S), aminek szintén reprodukciót, és endokrin rendszert károsító  hatása van.

Green colored BPA free emblems, badge, logo, icon. Vector stock illustration.

7. A rozsdamentes acél kulacsok ellenállnak a penésznek

A műanyag kulacsoknál gyakori problémát jelent  a penészgombák megjelenése a palack belsejében. A fém kulacsok ellenállóbbak a penésszel szemben, mivel a belső felületük sima, így a gombák nem tudnak elszaporodni a repedésekben.

 

8. A fém kulacsok higiénikusabbak – nem hordoznak baktériumokat

A műanyagok felülete porózus – a keletkező repedések pedig kiváló táptalajul szolgálhatnak olyan baktériumok számára, amelyek akár megbetegedést is okozhatnak. A rozsdamentes acél palackoknál ez a veszély nem fenyeget – biztonságosan használhatóak.

 

9. A rozsdamentes acél kulacsok anyaga nem lép reakcióba a benne tárolt vízzel – azaz nem oldódik ki belőlük semmiféle káros vegyi anyag.

 

10. A fém kulacsok könnyen tisztíthatóak – nem sárgulnak meg, nem alakulnak ki rajtuk eltávolíthatatlan

Használat után egyszerűen csak el kell őket öblíteni forró vízzel,  de akkor sem kell megijedni, ha komolyabb tisztitásra van szükség (mondjuk egy 4 napra benne felejtett tea miatt), mert ez is könnyen megoldható. Egy éjszakára tegyünk bele  szódabikarbónás- ecetes vizet (1 kanál szódabikarbóna -1 kanál ecet elkeverve, felöntve vízzel), és másnap alaposan öblítsük ki a kulacsot.

 

Inni muszáj! Válasszunk egészséges, környezettudatos, gazdaságos megoldásokat önmagunkért, és  a Földünkért egyaránt!

 

Nézz is körül a webshopban, és találj rá rozsdamentes acél kulacsodra, ami mostantól táskád elmaradhatatlan kelléke lesz!