3+1 tevékenység az óceánok megmentése érdekében

A Föld felszínének kétharmadát borítják. Ők biztosítják számunkra a belélegzett oxigén 50%-át. A Földön élő fajok 80%-ának ad menedéket. Az óceánokról beszélünk, a bolygónk jövőjének garantálása érdekében megvédendő végső erőforrásról. Sajnos az emberi tevékenység egyre jobban rontja a vizek minőségét, változtatja meg tulajdonságait, ezzel rombolja a biodiverziást. Nagyon fontos harcolni az éghajlatváltozás ellen, mert ez lehetővé teszi az összes többi problémával való szembenézést. De mi az amit egyénileg megtehetünk az óceánok megmentéséért?

3+1 dolog, amit mindannyian megtehetünk

Óceaánban úszó bálna

  1. Figyelj az egyszer használatos műanyagok használatára!

Válassz biológiailag lebomló anyagokból, újrahasznosított vagy újrahasznosítható műanyagból készült csomagolást. Az utántöltők választása nagyban csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét az új csomagolású termékekkel szemben (például Winni’s öko utántöltők). Valamint érdemes kerülni a tengeri állatvilágra veszélyes, szükségtelen tárgyak, például műanyag szívószálak vásárlását és használatát.

 

  1. Csökkentsd ökológiai lábnyomod méretét!

A lábnyomodat csökkentheted azzal, hogy figyelsz arra, hogy a mindennapokban milyen tevékenységeket végzel amelyek a szén-dioxid termeléssel járnak. A szénlábnyom csökkentése hasznos az óceánok, de általában a környezet védelme szempontjából is.

Mire kell figyelned? Autó helyett választd a tömegközlekedést, biciklizést vagy gyaloglást (az egészségednek is jót tesz!), ne felejtsd el lekapcsolni a villanyt, ahol épp nem használod, próbálj meg szezonális, helyi élelmiszert vásárolni. Ha lehetséges, telepíts energiatakarékos eszközöket vagy használj fenntartható energiaforrásokat.

Ha szeretnéd tudni ökológiai lábnyomod méretét és többet arról, hogy hogyan csökkentheted, itt egy hasznos kvíz, a WWF-től!

 

  1. Fedezd fel az újrafelhasználást!

Az újrahasználat azt jelenti, hogy új életet adunk a tárgyaknak, és egy kis pihenőt a természetnek. Ha lehet, új termékek vásárlása helyett nézz körül nincs-e lehetőséged használtan megvásárolni azokat, legyen szó akár ruhákról, bútorokról vagy elektronikai termékekről!

család tengerpartonSosincs túl korán elkezdeni a jó szokások követését! A Föld jövője szempontjából fontos az új nemzedék környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos oktatása. Mi is lehetne jobb módja annak, hogy gyermekeinket vagy unokáinkat megtanítsuk a természet tiszteletére, mint a jó példamutatás? Ha parkba, játszótérre vagy strandra mentek kikapcsolódni, tűzz ki magadnak egy kis célt: vegyél fel három, a területen hagyott műanyag tárgyat. Ezt mindannyian megtehetjük az óceánok megmentéséért, és erőnk a számokban rejlik!3+1. Az óceánok megmentése gyerekjáték

 

Ne várj, cselekedj magad