5+1 szabály amit a napozásról feltétlenül tudnod kell!

Sokszor csak akkor gondolunk a napozásra, amikor konkrétan kifekszünk a napra és süttetjük magukat.

Pedig tudomásul kell vennünk, hogy a nap sugarai akkor is elérnek minket, amikor kimegyünk biciklizni egy pántos pólóban vagy a fiúk fociznak egy órácskát rövidnadrágban, a gyerekek szaladgálnak a játszótéren.

Ezek mind kellemes dolgok, de ilyenkor is védeni kell a bőrünket!

A napozásnak vannak nagyon egyszerű szabályai, melyekre érdemes figyelni:

  1. A napozás pozitív hatásai: legtöbbsör arról beszélünk, hogy milyen káros a napozás és mennyire vigyázzunk, pedig a napozásnak vannak nagyon pozitív hatásai is, sőt! A napfény javítja az immunrendszerünk működését. Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezetben a D-vitamin termelését, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a kálcium beépüljön a csontjainkba.
  2. A napozás negatív hatásai: ha túl sokat napozunk,az UVB sugárzás miatt nagyon leéghetünk. Ennek egy későbbi következmény akár a bőrdaganat is lehet. Túl sok napozástól kialakulhatnak pigmentfoltok illetve ráncok, mivel az UVA sugárzás károsítja a sejtek DNS-ét.
  3. Mennyit napozzunk: ahhoz, hogy szép barna legyen a bőrünk, ne égjünk le és sokáig kitartson a barnaság még ősszel is érdemes fél órát napozni, utána elvonulni az árnyékba és ezt ismételgetni.
  4. Mit használjunk az arcra: mivel az arcunk gyakorlatilag az utcáról kilépve nap, mint nap ki van téve a napsugárzásnak, viszont az arcbőrünk sokkal vékonyabb mint a többi testrészünk, ezért az arcunkat kenjük magasabb UV faktorú krémmel.
  5. Hogyan öltözzek: fontos, hogy mindíg legyen nálunk egy vékony póló vagy pamut ing. Egyrészt elfér a legkisebb helyen is, másrészt óriási segítség lehet számunkra amikor úgy érezzük, hogy sok volt a napból. Ne tévesszen meg bennünket az ing használata, mert a napsugarak még azon is átütnek. Egy világos, vékony ing 10-faktorú napvédelmet nyújt, ezért a gyerekekre különösen figyeljünk, hogy még az ing használata alatt is kenjük be őket magas faktor számú naptejjel.

Sole Bimbi baba-napozo

+ 6. Milyen naptejet vegyünk: feltétlenül csak olyan naptejet érdemes választani ami az UVA és UVB sugárzás ellen is véd. Különösen figyeljünk az összetételre. Érdemes elkerülni olyanokat, melyek parabéneket, kőolajszármazékokat, szintetikus illatanyagot vagy tartósítószert tartalmaznak.

Ezek sok bajt okozhatnak, mivel a káros anyagok a napsugárzás hatásara megváltoztatják a sejteken belüli működést és rákkeltő vegyületté változhatnak.

Nagyon fontos, hogy a bőrtípúsunkhoz válasszuk a naptejet. Ezért aki szőke-kékszemű vagy vöröses-szeplős, semmi képpen ne vegyen alacsony faktorú naptejet!

Nefeldjük! A nyár, strandolás, szabadtéri tevékenységek remek dolgok, ezér ne rontsuk el azzal, hogy nem figyelünk a bőrünkre!

Kellemes nyarat mindenkinek!