Hogy pusztulnak el a gyönyörű korallzátonyok? Mi,emberek tehetünk róla!

Nemsokára itt a nyár és a szekrényekből előkerülnek a fürdőruhák, a strandruhák és a fényvédők. Viszont amire már mostantól nagyon oda kell figyelnünk az az, hogy olyan naptejeket vásároljunk ami nemcsak bőrünknek, de a környezetünknek sem árt. Évente több és több korallzátony pusztul el a toxikus és káros naptejek okozta szennyeződéstől, ám ezt a folyamatot megállíthatjuk, ha környezettudatos, bio vagy vegán fényvédőket vásárolunk. Szerencsére nálunk nemcsak felnőtteknek, de kisbabáknak való bio naptejeket is találhatsz!

Ha legközelebb megmártózol a Karib-tenger, Maldív szigetek vagy Hawaii meleg vizeiben, gondolj erre: nem csak tengervízben úszol.

korall blog kép 2   korall blog kép 3

A Marine Life nevű tengeri védelmi civil szervezet jelentése szerint akár 82 000 féle vegyi anyag is lehet a testápolási termékekből, amelyek bejutottak a világ óceánjaiba. Ennek a hatalmas szennyezésnek az egyik legnagyobb és legtartósabb hozzájárulója a fényvédő krém. 2015-ben becslések szerint évente mintegy 14 000 tonna naptej kerül a világ korallzátonyaiba, és helyrehozhatatlan károkat okoz.

„A karibi korallzátonyok 85 százaléka halt meg 1999 vagy 2000 előtt. Ez nem a globális felmelegedés volt. Ez szennyezés”– mondja Dr. Craig A. Downs, Ph.D., a Haereticus Környezetvédelmi Laboratórium ügyvezető igazgatója.

Szóval, mitől olyan halálos a fényvédő krém a korallzátonyok számára?

korall blog kép 4   korall blog kép 5

Néhány évvel ezelőtt, több mint 50 fényvédő márka tesztelése után, Dr. Downs és csapata konkrét vegyi anyagokat kezdett vizsgálni, és felfedezte, hogy az oxibenzon és az oktinoxát a fő bűnös. Azért használják őket annyira a fényvédőben, mert elnyelik a káros UV-sugarakat. Az oxi-benzon például négy különböző módon mérgező: károsítja a DNS-t, ami rákhoz és fejlődési rendellenességekhez vezethet, endokrin rendellenességet okoz, deformációkat okoz a fiatalkori korallokban, és végül a korallok fehérítéshez vezet.

“A korallok általában akkor fehérednek ki, ha a hőmérséklet meghaladja a 31 Celsius fokot, tehát valóban meleg vízről van szó” – magyarázza Dr. Downs. “Az oxi-benzon a korallokat 78 fokon fehéríti, és ez nem fehérítő hőmérséklet.” És általában csak néhány órába telik, amíg a vegyi anyagok komoly károkat okoznak.

Dr. Downs rámutatott, hogy a fényvédőkben található bizonyos tartósítószerek szintén mérgezőek: a parabének, mint például az általánosan használt metilparabén és butilparabén, vagy a fenoxi-etanol, amelyet eredetileg hal-érzéstelenítőként használtak.

És kiderült, hogy nem csak az óceánjaink pusztító kárát látjuk, hanem meg is kóstoljuk.

Míg Dr. Downs munkalátogatáson volt a Bahama-szigeteken, vacsoránál egy kormányzati alkalmazottal beszélgetett, aki elmondta, mennyire tetszik neki a helyi hal kókuszos íze.

“Megkérdeztük a szakácsot, hogy milyen ételízesítőt tett bele, és azt mondta: „csak sót”. A kókuszdió a fényvédő rekombináns illata volt. Ez egy kémiai illat. Ez egy csúnya, tartós illat, amely felhalmozódik az organizmusokban, amit végül a halakban is megkóstoltuk” – magyarázta Dr. Downs.

Tehát mit tehetsz legközelebb, amikor a partra érsz, hogy megakadályozzad a további károkat?

Először is felejtsd el az aeroszolokat. „Az aeroszolos spray-vel a kémiai összetevők mikroszkopikusak, és belélegződnek a tüdőbe, valamint a levegőben diszpergálódnak a környezetünkbe.” – mondja Brian A. Guadagno, a hawaii székhelyű, korallbiztos fényvédő vállalat, a Raw Elements alapítója és vezérigazgatója.

Helan bio naptej és napozószerek

      korall blog kép 6

100% bio és vegán környezetbarát naptejek egyenesen Olaszországból.

A Helan bio naptejek védik a bőrünket az UVA és UVB sugárzás ellen, továbbá nem tartalmaznak káros anyagokat.

A mi felelősségünk, hogy a gyermekeink bőrét is maximálisan védjünk a leégés ellen és ehhez nyújtanak tökéletes megoldást a Helan Sole Bimbi bio naptejek.

 

Jó napozást!

 

Cikk forrás: https://www.travelandleisure.com/style/beauty/reef-safe-sunscreen?amp=true&fbclid=IwAR0cl3p3E2z6m42rC07qJ-jdEpvxmADtMEsdj8peiImoh3aOGiXDbAueyds