Jól érzed magad a bőrödben?

Van úgy, hogy rosszabb napjaink vannak, pocsékul megy minden, nincs kedvünk még az ágyból sem kimászni… Ráadásul ha belenézünk a türökbe, akkor bizony nem azt látjuk, amit szeretnénk.

Van ilyen! És hidd el, hogy mindenkivel előfordul, nem csak Veled.

Hogyan változik a bőrünk?

Fiatal éveinkben a kollagén és elasztikus rostokból álltó kötőszövet nagyon nyúlékony, sűrű szövetet alkotnak. A harmicnadik életévünk körül ez a szerkezet elkezd ellazulni, de még látványos hiányosságokat nem tapasztalunk. Ez bőrrugalmasság vesztéshez vezet a comb, fenék vagy has tájékán.

Mik ezeknek a folyamatoknak a kiváltó okai:

A kiváltó okok közé soroljuk (a normál biológiai okon felül) a dohányzást, stresszt, kevés alvást de akár a túlzásba vitt napozást is. Így bizony a bőrünk veszít a rugalmasságán.

A terhesség során is tapasztalunk jelentős bőr megnyúlást, ezért kell törekedni a kövőszövet ápolására.

A bőr megnyúlását a zsírszövetek kihasználják és belefúrják magukat a hézagokba. Amikor ott megtalálják a helyüket, akkor gátolhatják a nyirokkeringést, vérkeringést. Ennek látható nyomai is vannak, mert behúzódások keletkeznek a bőr felületén különböző méretben.

Hogyan ápoljuk a bőrünket?

Csupán krémekkel, olajokkal nem lehet egészséges és látványos hatást elérni, ennek ellenére használatuk megkönnyíti a szervezet működését. Figyeljünk oda az étkezésre és a sportolásra, hogy könnyítsük a kötőszövet saját működését.

Nem feltétlenül az a fontos, hogy maratoni távokat fussunk, vagy hogy csak zöldéget együnk, inkább talán az, hogy mértéket és egyensúlyt teremtsünk. Ha éppen 10 felülés esik jól aznap, akkor tegyük meg azt, ha egy órás kocogás, akkor hajrá.

A krémekkel és olajokkal ápolhatjuk a bőrünket, mivel olyan hozzáadott növényi esszenciákat tartalmaznak, amelyek serkentik a sejtek működését. Ilyen a koffein, rozmaring, zöld tea, fekete bors vagy a tengeri algák. Ügyelnünk kell arra, hogy akkor beszélhetünk egészséges bőrről, ha a készítmény, amivel kenjük magunkat nem tartalmaz SLS-t SLES-t, mivel ezek nagyon szárítják a bőrt.