Káprázatos bio parfümök…Moksa.hu írása

2018. december 17. Myreille 

Olaszországból sohasem elég és mindig csábító. Most csodás apró üvegcsékben és tégelyekben kopogtatott be hozzám.

Kedvelem azokat a pillanatokat, amikor saját határaimat feszegetem. Másnak ehhez falra kell másznia vagy meredek hegyoldalon lesíelni, nekem elég, ha illatot keresek magamnak. Legutóbb a mélyen gyökerező “nem vagyok egy fuksziás nő” képzetem rendült meg és ehhez nem kellett más, csak az első találkozás a Helan Fuchsia Ballerina Eau de Parfum-mel. Már az első illatpihéknél szerelembe este és az érzés azóta is tart. (És igen, nyáron a teraszra is kell majd egy-két-három cserép fukszia.)

Évekig a semleges, észrevehetetlen, könnyen ellibbenő illatokat kedveltem, ám néhány hónapja (követve belső változásaimat) a kifinomult, ám karakteres, intenzív illatok bűvöletébe kerültem. A Fuchsia Ballerina ehhez remek nyitány volt. Úgy ölel körbe, mintha mindig is az én illatom lett volna. De nem csak az gyümölcsös-virágos illatba szerettem bele, ami egy hatalmas boldogság virágcsokorra emlékeztet, hanem a márkába is. A Helan olasz családi vállalkozás. Koncepciója, hogy a parfümök és a biokozmetikumok tisztán növényi összetevőkből, szintetikus illatanyagok és tartósítószer nélkül készülnek.

Fuchsia parfüm_2
A Fuchsia Ballerina (Eau de Parfum) parfümben a fejillat a narancs, a cseresznye, a mandula és az egzotikus gyümölcsök zamatos, gazdag aromájával indít, hogy puhán, de szenvedélyesen csábítson. A szívillat a gyöngyvirág, a fukszia, a török rózsa és frézia kifinomult harmóniájával a csodás olasz kerti virágok szépségét és a nőiességet hirdeti. Befejezésül pedig ott vannak a fűszeres jegyek: a Srí-Lankáról származó fahéj, a fehér pézsma és a borostyán sejtelmes illatfelhője.

Apróság, de engem levett a lábamról, hogy a Helan parfümök dobozának belsejében látható a parfümhöz tartozó illatpiramis. A piramis csúcsa a leggyorsabban elpárolgó, az első benyomást eredményező fejillatok. Lefele haladva ezt követik a parfümök illatkompozícióinak legfontosabb összetevői szívillatok. Ezek halványan már a fejillatban is feltűnnek, de teljes szépségükben hosszabb idő elteltével a bőrön bontakoznak ki. Az illatpiramis alapját az alapillatok adják, ezek érezhetőek a legtovább és ezek nem csak az illatuk miatt kerülnek a parfümbe, hanem azért is, mert lassítják a könnyebb illatjegyek párolgását.

Az illatok iránti kíváncsiságom egyre beljebb vitt az illatok dzsungelébe és a “nem vagyok egy fuksziás lány” után a “nekem egy parfüm is elég” hitem is fejtetőre állt. Felfedeztem, hogy az illatok már nem csak a bőrömhöz kapcsolódnak, hanem a kedvemhez, a ragyogásomhoz vagy éppen a bánatos borúm éleit kerekítik andalítóra. Más parfümöt kezdtem el használni, ha feketébe öltözök és mást, ha piros pulcsit húzok, ha fagyos reggelen köd ül a ház körül.  De a fürdés, hajmosás sem múlhat el a hangulatomhoz kapcsolódó illatok nélkül – igen, már ahhoz is ragaszkodom, hogy a hajamnak szédületes illata legyen…

Fior di Talco
Fior di Talco parfümben a ciprusos fejillat mellett tökéletes harmóniában bontakoznak ki a púderes-citrusos illóolajok: a szicíliai citrom, a calabriai bergamot és a fehér grapefruit. A szívillatok: a zöld geránium levelek, a finom mezei ibolyaszirmok és a narancsvirág a bársonyos vanília ölelésében, könnyű virágos érintés. A hosszan tartó, végső alapillatot a púderes parfümök klasszikus jegyei alkotják, ugyanakkor a görögszéna és a tonkabab pézsmás-ciprusos jellege teszi egyedivé és elragadóvá.

Azt illatolás nélkül, az illatpiramis alapján meg tudtam mondani, hogy a Fior di Talco tetszeni fog nekem, ám az d’Ambra elsöprően nagy meglepetés. Talán a korral jár, talán a tenger iránti végtelen vágyakozás hozta felszínre, de az ámbra csipet ciprussal (Gocce d’Ambra) vagy az érzéki vaníliával (Nettare d’Ambra) is az én illatom. Szeretem, ha körül leng.

Nettare d’Ambra testvaj – Az azonos nevű Helan parfüm illatával készült csodás illatú és textúrájú, sűrű, ám nyom nélkül felszívódó biokozmetikum csupa tápláló összevetővel.

Éjszakára nem használok parfümöt, viszont az illatoknak nem tudok ellenállni. Kezdetben egy illatos fürdő vagy egy zuhanyzás éppen elég volt, viszont most, amikor kint ropog a hó és a bőröm még fokozottabb ápolást igényel a Nettare d’Ambra testvaj a napom egyik csúcspontja. Persze, az illatán kívül imádom, hogy biokozmetikum, csupa jóság van benne, csodásan hat rám. Jót tesz testnek és léleknek. Az illata pedig nem csak a bőrömön marad meg reggelig, hanem finoman átszövi az ágyruhát, a lepedőt is, mindezek ellenére sohasem tolakodó, hanem finom és simogató.

Az eszem olykor azt súgja, hogy le kellene állnom az illatfelfedezéssel és élveznem kellene azokat, amelyekre azt mondom, hogy ezek az enyémek. Logikus és mértéktartó énemmel piros pulcsis énem kel vitára, hiszen annyi illatot kell még felfedezni. A Nettare d’Ambra alternatívája bármikor lehet Vanilia Kashmir, nyáron amikor már lassan kibírhatatlan lesz az Olaszország iránti vágyakozásom, ki kell majd próbálnom az Agrumee tonizáló testápoló vagy és a Tonka and Pepe Rosa tápláló száraz olajat… Az illatok kellenek, az illatok fontosak és ugyanilyen fontos a parfümök, kozmetikumok összetevői is. Tehát nincs alku, megérdemlem a legjobbakat! Mindig és újra!