5+1 kávézási szokás, kávéfőző, kávé – Hogyan isszák az olaszok a kávét?

Tegye fel a kezét, akinek szintén elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül! Hm, a kezek erdejét látom… 😊

A Kávé története

No igen, a hozzánk a törökökkel érkező ital sokunk mindennapjainak szerves része. Akadnak, akik már előző este összekészítik a kávéfőzőt, hogy másnap reggel, kótyagosan kikóvályogva  a konyhába csak be kelljen nyomni a gombot, vagy meggyújtani a lángot a tűzhelyen. Mások komplett szertartást építenek köréje: vizet melegítenek, kávét darálnak, majd lassan, kortyonként isszák a nedűt. Fogyasztjuk egyedül, fogyasztjuk társaságban, és tulajdonképpen az „Üljünk le és beszélgessünk egyet!” szinonimája lett a „Kávézzunk valamikor!”.

Európában történelmi okokból is, Olaszország a legnagyobb kávéfogyasztó és -forgalmazó. Érdemes tehát megnézni, ők hogyan isszák a feketét.

5+1 érdekesség, fókuszban az olasz kávé, kávézási szokások, kávéfőző

1. Fekete fekete

kotyogós kávéfőző

Minél délebbre megyünk, annál feketébben és annál rövidebben. Északról Délre haladva a kávé egyre erősebb pörkölést kap és egyre csökken a víz mennyisége, amivel megfőzik.

2. Automata kávéfőző vagy kotyogós kávéfőző – kávéfőző tisztítás.

A legtöbben a napindító kávét még otthon isszák, ahogy kell, a kotyogós kávéfőző segítségével. Amit viszont sosem mosogatnak mosószerrel, egyszerűen vízzel elöblítik. A nagyobb, elektromos kávéfőzőgépek persze több törődést igényelnek, ott kardinális kérdés a vízkőmentesség. Nem mindegy, hogy milyen vízkőoldót használunk kávéfőző vízkőtelenítésére, nagyon sok kávégép szerelő partnerünk van, akik ezt alá tudják támasztani. Nem véletlen partnereink, Ők is az ORO vízkőoldókkal végzik a kávéfőző tisztítást.

3. Cukrot a kávéba?

Bár az olaszok többsége nem tesz cukrot (és tejet) a kávéba, Nápoly környékén, ahol erősebb volt az arab hatás, pont ellenkezőleg, eleve cukorral készítik az espresso-t. Itt bizony külön kell szólni, ha anélkül kéred. Úgy tartják, hogy pont elég keserű az élet, miért innák keserűn a kávét?

4. Cappuccino, tejeskávé?

Nem, nem szokás álló nap tejjel inni a kávét. Ez főleg a német turisták hatását mutatja. Az olaszok alapvetően maximum délig isznak cappuccino-jellegű italt, viszont még vacsora után, – akár este 10-kor is -, képesek felhörpinteni egy forró ristrettot. A Cappucino készítés is némileg más mint otthon, a megfelelő kávégépekkel, nagyon lágy, habosra tudják keverni a tejet, és jó erős fekete kávéval öntik meg. Személyes tapasztalat, mikor beléptem Bolognába egy kávézóba délután olyan 4 óra körül, és kértem egy cappucino-t, kicsit megállt az élet és mindenki engem nézett, hogy mi lehet a bajom. Tényleg nem szoktak az olaszok cappucino-t inni reggeli után, ekkor esett le a tantusz nekem is.

5. A péksütemény kávé mellé

Ha tejjel isszák, akkor az a reggeli étkezés része és dukál mellé valamilyen péksütemény. Olaszországban sokan úgy indítanak egy munkanapot, hogy a kedvenc kávézójukban, a törzsasztaluknál megisszák a szokásos kávéjukat, mindig ugyanazzal a kísérő süteménnyel, közben megbeszélve a legfrissebb híreket az ismerősökkel. A péksütemény pedig nem azt jelenti, hogy a vitrinben fonnyadozó 3 darab közül lehet „válogatni”, de nem ám! Többféle sós és édes töltelékkel, leveles vagy kelt tésztával készülő pékárura gondoljunk. Rómában akad olyan kávézó, ahol 30 féle, „croissant” gyűjtőnéven emlegetett péksütivel várják a betérőket!

5+1 Olasz szív

olasz kávéház Nápolyban létezik „café sospenso” is, ami nem egy különlegesen elkészített ínyencség. Miután az emberek mindennapjainak szerves része lett a kávé, viszont nem mindenki engedheti meg naponta akár többször is magának, azok, akiknek belefér, kérnek egy kávét maguknak és egy „felfüggesztettet” annak, aki éppen pénzszűkében van. Így tehát mindenki jól jár: a napi jó cselekedet kipipálva, senki nem marad szégyenben és a kávézó tulaja sem megy tönkre. Ha arra járunk, próbáljuk ki!

Reméljük tudtunk érdekességekkel szolgálni, az olasz kávézási szokások körében! Manapság akár parfümökbe is belekerül a kávé esszencia, amely nagyon finom, karakteres illatot ad parfümünknek. Nem, nem lesz tőle kávé illatunk, ez inkább arra szolgál, hogy még jobban kiemelje a többi, kísérő illatot, mint a só egy sütemény tésztájában.

Olvasd el a Kávés parfümökről szóró BLOG bejegyzésünket itt!