Kávés parfüm? Megmutatjuk miért működik!

Kevés az az illat, aminek az ízét ne szeretnénk. Gondolj bele, a legtöbb esetben, ha valaminek szeretjük az illatát, szagát, akkor a hozzá tartozó ízt is kellemesnek érezzük. A kávéval nem ez a helyzet. Sokan vannak, akik csupán az illatát és a hozzá kötődő emlékeket szeretik, az ízét azonban már nem. 2008-ban a szöuli National University nemzetközi tudóscsoportja azt vizsgálta, vajon elegendő-e a kávé aromáit belélegezni ahhoz, hogy éberebbek legyünk. Bebizonyosodott, hogy már a kávé kiszimatolt illata is visszafordítja az alváshiány agyra gyakorolt hatásait. Azóta sok olyan személyes történetet hallottam, mely nyilvánvalóvá tette; a frissen őrölt vagy kikotyogott kávé illata a nyugodt vasárnap délelőttöket, a lusta reggeliket, a vidéki nagyszülőket jelenti, és így teremt szép emlékeket a szagoló agyában. A parfümök közül igen sok játszik rá a kávé tiszta illatára. Vannak azonban olyanok, amikben csalóka érzetként, kósza emlékfoszlányként tűnik csak fel valami ismerős. A Kaffával is ugyanez a helyzet.

Első szaglásra egy vagány és temperamentumos ’floral/fruity patchouli’, virágos/gyümölcsös pacsuli (ugye, már kívülről fújjátok, hogy a pacsuli nem a locsolókölni) zsánerképét hozza, amit a Chanel Coco Mademoiselle indított diadalútjára. Aztán egyre karakteresebben érezhető valami a gourmand jellegből. Mandulás süti likőrbe áztatva? Vagy netalántán kávéba? Igen, a kávé! Ez az. Jó reggelt!
Te hogy vagy a kávéval?

Lipovszki Csenge – illatesztéta