MI A KÖZÖS AZ AUTÓSAMPONBAN ÉS A TE SAMPONODBAN?

Sajnos több, mint gondolnád!

Mivel mindkettőben ugyanazokat az olcsó, ám agresszív zsíroldó és habképző vegyületeket, az úgynevezett tenzideket használják.

A tenzideket a samponod mellett megtalálhatod az ipari zsíroldókban, mosogatószerekben, mosóporokban, felmosószerekben, hajbalzsamokban, hab-és tusfürdőkben, fogkrémekben, babapopsi törlőkendőkben, szappanokban, borotvakrémekben is.

Ennél fogva az autómosószer és egy babafürdető közt, csak kiszerelésében, állagában, színében és illatában van némi különbség- az eladhatóság miatt-, de lényeg ugyanaz: víz és tenzid. 🙁

HOGYAN LESZ A FÉL KUPAKNYI HABFÜRDŐBŐL EGY KÁDNYI HAB?

Ezt a “csodát” a habképző tenzidek segítségével érik el.

A tenzid egyik fele a zsírokhoz, másik fele a vízhez kapcsolódik, végső soron összekötő anyag közöttük. Míg zsíroldó részükkel  a bőrfelszínről (vagy egyéb felületekről) oldják le a zsírt és a szennyező anyagokat, vízhez kötődő részük összekapcsolódik a vízmolekulákkal, melyekkel együtt lemoshatjuk magunkról a szennyeződéseket.

Csakhogy van egy kis probléma.

A tenzidek igen erős zsíroldó hatásuknál fogva kíméletlenül és maradéktalanul feloldják a bőr védőköpenyét, lecsupaszítják a bőrfelszínt teljesen lenullázva annak védekező rendszerét.

Ennek pedog olyan következményei lehetnek, mint a bőrirritáció, esetleg ekcéma, vagy dermatitisz, allergiás légzőszervi reakciók (pl asztma), szemirritáció, szemkárosodás, hajhullás. Súlyosabb esetben előfordulhat a központi idegrendszer károsodása vagy depresszió. Felhalmozódva pedig a különböző szervek is károsodhatnak (szív, máj, tüdő, agy).

Átlag fogyasztóként így naponta mérgezed a szervezetedet, valamint szeretteid és gyermekeid szervezetét ezekkel a káros habképző anyagokkal, melyek a legtöbb bolti termékben tetten érhetőek.

Ha szeretnéd kihagyni az életedből a tenzideket és az egyéb káros mosóaktív anyagokat, érdemes nagy ívben kell azokat a kozmetikumokat, amelyek összetételében a következő anyagok szerepelnek:

• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

• Sodium Laureth Sulfate (SLES)

• Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

• Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

DE MIT HASZNÁLHATSZ HELYETTÜK?

Ha pedig biztonságos, természetes összetevőket tartalmazó, hipoallergén készítményt szeretnél, próbáld ki az olasz HELAN bio-és fitoparfümjeit, melyek közt a család minden tagja számára megtalálod a megfelelő terméket!

Termékeink mind természetes összetevőkből készülnek, hipoallergének és mentesek minden szintetikus színező-és illatanyagtól, tartósítószertől, petrolszármazéktól.