Miért lettem vegán?

Mit is jelent vegánnak lenni?

Étkezés terén nem csak a hús, de minden más, állati eredetű termék elhagyása, úgy mint a tejtermékek, tojás, zselatin és a méz. Ezen felül a vegánok általában kerülik az állatok kihasználásával járó egyéb termékeket és szolgáltatásokat, például nem vásárolnak bőrt, gyapjút, szőrmét, és kerülik az állatokon tesztelt kozmetikumokat is.

vegan kep

Tizenöt éves koromban döntöttem úgy, hogy vegán leszek, miután először olvastam róla online. Persze előtte is tudtam mi a vegetarianizmus és azt is, hogy vannak emberek, akik ezt még szigorúbban gyakorolják, de sosem gondolkoztam el azon, hogy ez esetleg nekem való életmód lenne. Amikor először kitaláltam, hogy ezt az életmódot választom, elég komolytalan voltam, azt gondoltam ez is egy diéta lesz, amit maximum két hét után megunok. Ezért gondoltam, drasztikusan váltok, szó szerint egyik napról a másikra változtattam étkezésemen és hagytam el mindent.

Gyerekkorom óta nagyon érdekelt a főzés, szerettem otthon magamnak elkészíteni azt az ételt, amihez éppen aznap kedvem volt, így nem volt akadály, hogy a családom továbbra is a számukra megszokott ételeket ette. Általában a veganizmus hallatán az első kérdés, ami megfogalmazódik az emberek fejében, hogy ’mégis mit eszik egy vegán?’.

 

A vegán étkezés alapjai.

vegan bevasarlas

Természetesen a legtöbb ember, így én is, hall manapság vegán étterem vagy éppen vegán cukrászda jelenlétéről, különféle vegán ételekről mint például a vegán sajt, vegán torta. Volt pár ötletem, de természetesen

ez bennem is felmerült, így elkezdtem blogokat olvasni, videókat nézni más vegánoktól, hogy ötleteket gyűjtsek. A legtöbb ilyen videóban azonban nem csak egy adott receptről beszélt a feltöltő, hanem sajátéletmódjáról, arról, hogy miért lett vegán, mi motiválta az életmódváltását, hogyan érzi magát azóta. Minél többet hallottam a vegánság mögött meghúzódó okokról annál inkább világossá vált, hogy ez nem csak egy ’kéthetes diéta’ lesz, mint ahogy először gondoltam. Nyolc éve vagyok vegán és nem látom okát, hogy a jövőben változtassak ezen.

Számomra az elsőszámú motiváció a környezetvédelem. Az állattenyésztés az erdőirtás miatti élőhely-pusztulás, illetve a klímaváltozás és a globális felmelegedés vezető oka is, és ehhez minél kisebb mértékben szeretnék hozzájárulni. Nem csak az étkezésemmel, hanem életem többi területén is próbálok figyelmet szentelni a környezetvédelemnek.

Miket tapasztaltam, miért jó vegánnak lenni?

Ez az életmódváltás sok mindenben segített nekem, az állatok és a környezet érdekében élek így, de sok más pozitívum is ért általa. Szebb a bőröm, erősebbek a körmeim, sosem vagyok beteg. Kevésbé vagyok fáradt, energikusabbnak érzem magam. Rengeteg embert megismertem és sok olyan helyet fedeztem fel, amelyekről sosem tudtam volna, ha nem vagyok vegán.