Naptej faktor elmagyarázva – Milyen naptejet használjak?

A napozás minden nyár egyik legjobb pontja, ne persze akkor, ha nem jár leégéssel. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mit jelent egy naptej faktor mutatója, hány faktoros naptejet vegyünk.

Mit mutat a naptej faktorszám?

SPF- Sun Protection Factor azt a számot mutatja, hogy mennyi időbe telik, amíg a bőrünk leég a napon. Azt mondják, hogy átlagosan kb 300mp amíg a bőrünk leég ha van rajtunk naptej és 10mp ha nincs. Ebben az esetben a 300mp elosztjuk 10-el és így jön ki a 30 faktor, azaz a mi esetünkben 30 faktoros a naptej.

Melyik naptej faktor mutató a legjobb?

Nem mindegy milyen napozószer van rajtunk, hatalmas különbségek vannak naptejek között is!

Bőrgyógyászok ajánlása alapján használjunk olyan naptejet vagy napolajat, melynél a faktorszám legalább 30. Ez a faktorszámú naptej blokkolja az UVB sugárzás 97%-át. Sajnos 100%-ban egyik naptej sem tudja blokkolni az UVB sugárzást, amely a leégésért felelős.

A Nemzetközi Bőrrák alapítvány szerint a 30 faktoros naptej az UVB sugárzás 97%-át blokkolja, az 50 faktoros naptej a 98%-át és a 100 faktoros a sugárzás 99%-át.

Mikor használjunk naptejet?

Amennyiben a szabadban tartózkodunk, akkor igen. A kimutatások szerint a naptej nem csak a bőr öregedését gátolja meg, hanem megvéd a leégéstől és csökkenti a bőrrák kialakulását.

A javaslat az, hogy próbáljunk a nap folyamán mindig naptejet használni, amikor napfénynek vagyunk kitéve. Ezzel segítjük egészségünket, és ha leégésre hajlamosak vagyunk, még meg is óvjuk magunkat tőle.

Milyen naptej a legjobb az arcomra?

 

naptej banner

Ideális esetben a naptej faktorszám legyen legalább 30. Bőrtípústól is függ, hiszen a száraz bőr megkívánja a hozzáadott 

hialuronsavat, ezáltal is táplálva a bőrt. A zsírosabb bőrűek inkább matt hatású naptejet használjanak, mert az átlagos naptej nem segít a bőr zsírosságán.

Érdemes bio termékben gondolkozni naptej téren is, hiszen a bio naptejek nem tartalmaznak kemikáliát, így a bőrünk természetesen marad leégés mentes és táplált is. Ezen felül ami nag probléma, a vizekbe kerülő szintetikusan előállított naptejek. Nagyon szennyezik a vizeinket, de szerencsére ez is felülmúlható bio naptejekkel!

Ha bio naptejet szeretnél vásárolni, nézd meg a Helan Four respect bio naptejet!

Mi történik, ha nem használok naptejet?

Naptej használata nélkül tönkre tesszük a kollagén réteget a bőrfelszín alatti rétegekben, ezáltal a bőrünk elveszíti a rugalmasságát és drasztikusan gyorsan kezd ráncosodni.

Tudnunk kell, hogy a leégés és a dohányzás a leggyakoribb probléma az arcbőr ráncosodásánál, öregedésénél. Kimutatott, hogy aki rendszeresen használ magas faktorszámú naptejet, annak nincs problémája a ráncosodással sem.

Mi a helyes sorrend a reggeli rutinnál?

Először mindig vigyük fel a nappali hidratáló krémet az arcunkra és csak utána a naptejet. Vannak már olyan naptejek, melyek tartalmaznak hialuronsava és egyéb vitaminokat, így a nappali arckrémet ki is lehet hagyni nyaralás során.