Az öko jelentése

Számos olyan kifejezés és rövidítés terjedt el az elmúlt években hazánkban és a világ legtöbb országában, amik valamilyen egészségesebb, környezetbarát termékekre utalnak. Találkozhatunk „bio”, „öko”, „vegán”, „natúr”, „organikus” stb. kifejezésekkel, de vajon mindegyik ugyanazt jelenti? Egyik korábbi cikkünkben elmagyaráztuk a bio jelentését, most pedig az öko jelentését tisztázzuk.

Az öko szó jelentése

Az „öko” szó egy rövidítés, amely a biológiában gyakran használt „ökológiai” kifejezésből ered. Jelentése nemmás, mint „környezettan”. Az ökológia egyébként a görög „oikosz” és „lógia” szavakból ered, melyek jelentése háztartás, gazdálkodás, illetve tudomány.

Magyarországon, ha az öko kifejezést találjuk egy terméken, pl. egy öko tisztítószeren, akkor az a következőt jelenti:

  • az alapanyagai ökológiai gazdálkodásból származnak,
  • a csomagolása környezetbarát és újrahasznosítható,
  • nem tartalmaz mesterséges, szintetikus anyagokat és
  • kizárólag növényi alapanyagokból áll.
Az öko jelentése - Winni's termékek
A Winni’s öko termékei

De minden öko, amire rá van írva?

Könnyen hihetjük azt, hogy ha valamire rá van írva, hogy öko, akkor az bizony valóban öko termék. A helyzet viszont nem ennyire egyszerű. Mivel az európai és a magyar szabályozás tartalmaz „kiskapukat”, így gyakorlatilag bárki bármire ráírhatja, hogy az öko termék.

De hogyan bizonyosodhatsz meg a kiválasztott termék valós ökológiai mivoltáról?

Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a termék rendelkezik-e öko tanúsítással. Ha a termék Magyarországon lett előállítva, leggyakrabban az Ökogarancia Hungária Kft. vagy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsításaival találkozhatsz.

Ha a termék külföldről érkezik, akkor a nemzetközi vagy a nemzeti tanúsítványokat kell keresned. Ha pl. Olaszországból származó terméket vásárolsz, akkor az egyik legismertebb nemzeti tanúsító szervezet, az ICEA jelzéseit érdemes keresned.

Az öko jelentése - ICEA tanúsítványok az olasz termékeken.
Az ICEA tanúsítványai

Ha nem akarod a véletlenre bízni és valóban öko termékeket szeretnél vásárolni, tekintsd meg az ÖkoABC webáruházát: öko tisztítószerek, öko mosószerek és öko mosogatószerek széles választékban.