RÓZSABORS- NEM IS BORS ÉS NEM IS ERŐS

 

A Scent poetry írása a parfümjeinkről.

A tél az utolsókat rúgja, ilyenkor kél el leginkább a jó kis melengetés. Akkor pedig, ha az ember lánya a melegséget nem az édes, puhaságot sugalló illatokkal akarja előidézni, na akkor jöhetnek a fűszerek.
A gyömbérhez hasonlóan a bors is a vérkeringést fokozó hatásáról ismert, és úgy tűnik, nem csupán a testünk, de a szellemünk is felpezsdül tőle. A parfümök kompozícióiban a bors használata – leginkább szív jegyként – felpezsdíti az összetevők játékát, legyen szó virágokról vagy fákról.
A Helan Tonka & Pepe Rosa illatában ő szerepel a zöld (kaliforniai) paprika és a vanília mellett a fejjegyekben, hogy egy kellemes, fás édeskésséggel ( a bogyókban jelentős mennyiségű cukor van) adjon támaszt a tonkabab karamellás aromájának. Amikor az ember egy időre elhagyja a finomított cukrot a táplálékából, lassan hozzászokik az ízlelőrendszere is, és fantasztikus revelációval szembesül: a természet legkevésbé édesnek hitt zöldségei is édesek. A hagyma például. A Tonka & Pepe Rosában valami hasonló édesség dominál, talán a szénának is köszönhetően. Mindemellett a parfüm nem “zöld” illatú, hanem nagyon is vörös. Tejes, fás akkordjai lekerekített harmóniák közt mozognak, amihez a rózsabors adja meg a fűszert.
A parfümökben, akárcsak az ételeinkben, többféle borsot használunk. A szegfűborsot, szecsuáni borsot, a cayenne-borsot, és a rózsaborsot is, ami tulajdonképpen egy perui borsfa termése, és rendszertanilag semmi köze az “igazi” ( fekete) borshoz. Szegény még a piperint is nélkülöznie kell, ami a csípősségért felelős.
A fehér bors,  zöld bors, fekete bors a borscserjén terem és az érési folyamat különböző fázisában kerülnek betakarításra, színük ennek illetve a feldolgozás módszerének köszönhető.
A fekete borsot zölden, még éretlenül, szedik le, pár napig pihentetik fermentálás céljából, majd napon szárítják, egészen addig, míg fekete színt nem kap a termés. Ez a borsfajta a legintenzívebb, legcsípősebb változat.
A zöld bors szintén zöld, éretlen állapotban kerül leszedésre, megszárítják, majd sós lében konzerválják. Színe zöld marad, az íze pedig egyáltalán nem csípős.
A fehér bors esetében a borsszemeket röviddel a pirossá érés előtt szedik le, zsákba teszik és nyolc napig vízben áztatják, eltávolítják a héjukat és megszárítják.  Kevésbé csípős, mint a fekete változat, kicsit aromásabb ízű.
A rózsaborsot a rózsás/virágos felhangja miatt előszeretettel használják akkor, ha a kompozícióban szeretnék elkerülni a rózsa kissé érett, vagy púderes rétegeit. Akárcsak a Melograna del Bosforo illatában, ahol váratlannál váratlanabb összetevőkkel találkozunk: a gránátalma mellé ugyanis grapefruit-, és almavirág is került. A szantál, a vetiver porossága jól áll a tömjén és a kardamom szikárságának. Összességében az illat cseppet sem virágos, inkább gyümölcsös, abból is a pirosbogyós fajtából, amit aztán jól elsatíroz a többi összetevő fűszeres, fás opálossága.
Ennek a parfümnek köszönhetek egy gyógyító élményt is, idősebb leánygyermek tehető felelőssé érte.
Néha türelmetlen vagyok, néha igazságtalannak tekintem, hogy nem hallhatom a saját gondolataim, és mint a Szeleburdi családban a publikációján kotló édesapa – 8 gyerek hangzavarán át sejlik fel az “ihlet”. Jó, nekem csak 2-őn. De az is bőven elég. Aztán vannak a hétköznapok, amiken ha nem figyelek az apró, pozitív történésekre – egy szemvillanásra, egy jóságos gesztusra, vagy egy ölelés önzetlenségére – akkor bedarál a gépezet. Szóval, az van, hogy miközben néha embert és anyát próbáló feladat a Scent Poetry össze-, és fenntartása, adódnak ilyen arany pillanatok. Pillanatok, amikor elszégyellem magam, és megbánom a türelmetlenséget, a szigorúságot és a bűntudatkeltő cselekedeteim, és csak elmerülök abban, hogy egyszer csak kiveszi a tesztelésre váró üvegek közül az egyiket – persze azt, ami átment a rostáján – elvonul és magától ír egy ilyent. A legjobb anyaseb begyógyító ever.
Elena Vosnaki – kedvenc blogger, parfümíró, parfümtörténész – lelkiismeretes írását is elolvashatjátok a Fragranticán, de mondhattok is kedvenc rózsaborsos parfümöt!
Közzétéve ennyi ideje: 16 hours ago, szerző: