Scent poetry

Lipovszky Csenge írása, fogadjátok szeretettel:

Vannak idŇĎszakok, amikor egy- egy illatcsal√°d aktu√°lisabb a t√∂bbin√©l. A pirosbogy√≥s gy√ľm√∂lcs√∂s parf√ľm√∂k idŇĎszaka nekem a tavasz/ ny√°r. Az eper, a m√°lna, a cseresznye, a ribizli – √©s m√©g sorolhatn√°m, most rezon√°l benn√ľnk a legink√°bb.

ElsŇĎ tal√°lkoz√°som ezzel a ‚ÄúmŇĪfajjal‚ÄĚ a legend√°s Casilia volt. A fiatalabbaknak tal√°n nem mond semmit ez a n√©v, de nekem akkor, egyetemista koromban egy vil√°g√©rzetet jelentett. Ezt hozza nekem a Helan Fuchsia Balerina illata, csak kev√©sb√© √©des kiad√°sban. Ha nem tudn√°m, hogy nincs benne pacsuli, akkor egy fiatal fruitchouli -t mondtam volna elsŇĎ szippant√°sra.

Merthogy a gy√ľm√∂lcs√∂k mellett vagy alatt j√≥ kis karakteres alapillatok h√ļz√≥dnak, elm√©ly√≠tve ezzel a parf√ľm√∂t.

A gy√ľm√∂lcs√∂s parf√ľm√∂k sz√°momra mindig az √©letigenl√©s illatai. Ha √°llat√∂vi jegyet kellene hozz√° mondanom, a Bik√°t mondan√°m. A j√≥zan, megfontolt, k√©t l√°bbal a f√∂ld√∂n √°ll√≥, √°m a f√∂ldi √©lvezeteket nagyon is √©rt√©kelŇĎ szem√©lyis√©g. A Fuchsi√°ban a cseresznye mellett egzotikus gy√ľm√∂lcs√∂k is vannak, sŇĎt, tetemes mennyis√©gŇĪ vir√°g ( t√∂r√∂k r√≥zsa, gy√∂ngyvir√°g, fukszia, fr√©zia, ), m√©gsem a vir√°gos karakter domin√°l.

L√©d√ļs illat, fanyars√°ggal √©s kiss√© f√∂ldes, vizes √©llel, ami nem szŇĪnik meg a bŇĎrrel val√≥ √∂sszemeleged√©s ut√°n sem.
Ha valakinek pedig fontos az √∂ko-tudatoss√°g, ez a parf√ľm veg√°n minŇĎs√≠t√©sŇĪ.