TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS- TERMÉSZETESEN

Az ébredező természet és a madárcsicsergés mindenkit mosolyra hangol. Ez a mosoly csak akkor olvad le az arcunkról, amikor az ablakunkon beáramló napfény mellett ráébredünk, hogy a tél otthonunkat se kímélte, és nem halogathatjuk tovább a nagytakarítást.

Bevallom, a takarítás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, bár a felfrissített, tiszta otthon elég vonzó cél. Jólesik megszabadulni a felgyülemlett portól, pókhálóktól, a koszos ablakoktól, piszkos szövetektől.  A radikális megoldások híveként a teljes megújulásban hiszek: kezdem a lomtalanítással és rendrakással. Így csomó felesleges vagy lejárt szavatosságú kacattól szabadulhatunk meg, amiket a jövőben nem kell kerülgetni, emellett az otthonunk is átláthatóbbá és élhetőbbé válik.

Amikor már szabadon áramlik a csí, jöhet a takarítás.  Természetesen szem előtt tartva az aranyszabályt, amire még a nagymamám okított: hogy mindig fentről lefelé, és belülről kifelé  haladjunk, így nem koszoljuk össze a már korábban kitakarított területeket.  Egy komplett nagytakarítás – pincétől a padlásig- persze nem pár órás tevékenység, ráadásul 3 gyerek mellett csak komoly szervezéssel és több felvonásban sikerül kivitelezni.  A stratégia mellett persze szükségünk lesz tisztítószerekre is!

De milyenre?

Mivel a legkisebb gyerekem még abban a korban van, amikor önfeledten ismerkedik a világgal (különösen a színes flakonokkal), nem szeretem a véletlenre bízni a dolgot.  Mindenképpen olyat választok, amelyet gond nélkül hagyhatok a társaságában, mert nem kell attól tartanom, hogy egy behatóbb ismerkedés után ész nélkül kell tárcsáznom az ügyeletes gyermekkórház toxikológiáját.  Választásom az olasz WINNI’S öko termékeire esett, amelyek ilyen szempontból is biztonságosak. A Winnis általános tisztítószerei, ablak- és fürdőszobatisztítói, padlóápolói, zsír-és vízkőoldói kivétel nélkül biológiailag 100%-ig lebomló, növényi alapanyagokból készülnek, így nem veszélyesek egészségünkre, nem tartalmaznak allergizáló anyagokat és nem károsítják környezetünket se.  Mindemellett kíméletesen, de tökéletes hatékonysággal távolítják el a makacs szennyeződéseket minden felületről a fürdőszoba padlójától a tűzhely zsírfoltjain át egészen a bababútorokig.  A takarítást szeretem alapos szellőztetés mellett befejezni, bár a Winni’s tisztítószerei olyan természetes és kellemes illatot hagynak maguk után, hogy szinte sajnálom kiengedni az ablakon.

Ezek után jöhet a nagymosás: a függönyökre, terítőkre, párnahuzatokra, ágyneműkre mind ráfér egy alapos tisztítás.  Ehhez is találtam megfelelő környezetkímélő mosó- és öblítőszereket a Winni’s Natureltől.  A ruhák tisztán és fantasztikusan üde illattal kerülnek ki a mosógépből.  Ezek a termékek is hipoallergének, maximálisan lebomló növényi összetevőkkel és csíramentes vízzel (Fontos, hogy emiatt ne hígítsuk őket!), így hosszabb ideig is eltarthatók.  Nem mintha 3 gyerek, egy kutya és heti 4 nagymosás mellett olyan sokáig állnának nálunk a mosószerek.

Amikor végre mindennel kész vagyok, büszkén és elégedetten dőlök hátra, élvezve a ragyogó, illatos tisztaságot és arra gondolok, hogy erre a rendre most tényleg nagyon vigyázunk majd.  Ez a meggyőződésem tart is vagy másfél óráig, amíg a család többi tagja meg nem jelenik a házban.