Vágó Piros is átállt az öko tisztítószerekre!

Közeleg az időszak, amikor takarítás közben a lakás olyan ficakjai is sorra kerülnek, amik talán egész évben nem. Még akkor is, ha idén nem lesz óriási rokonlátogatás, és a családok csendesebben ünnepelnek. De hogyan kukkanthatna be különben a Mikulás az ablakon és mi hogyan vehetnénk észre a téli táj változásait, például amikor éppen elkezd szállingózni az első hó, ha maszatos az ablakunk, szürkés már a függönyünk? 

A közös takarítás még akár családi programnak is kiváló, igaz, a férfiak és a kiskorúak, – különösen pedig ezen 2 halmaz metszete 😉-, néha kissé morogva kezd is neki. 

Emlékszem, gyerekkoromban a nagy, többszárnyú teraszajtó volt a mumus. (Khmm, most is az…) De nem volt mese, meg kellett csinálni. Jöhetett az ecetes-vizes lemosás, majd újságpapírral a foltmentes törölgetés. 

Mint takarítószer, az ecet azóta is maradt. Csak éppen az elmúlt években kiegészült másokkal is. Például a mosószódával a fürdőben, mosáshoz, áztatáshoz. Vagy a szódabikarbónával a konyhában, súroláshoz, felmosáshoz. Ez utóbbi ráadásul citromsavval kombinálva nagy barátom lett a lekozmált edényeknél, odaégett tűzhelynél. A citromsav pedig részben átvette az ecet helyét, hisz kiválóan alkalmazható például a tea- vagy kávéfőzőben lerakódott vízkő oldására, mindezt az ecet szúrós szaga nélkül. Mindezeket abban a tudatban használtam, használom, hogy a környezetemnek sem ártok vele, hisz az így lefolyóba engedett vízbe természetes anyagok kerülnek, amik lebomlanak, nem terhelve tovább vizeinket.

Néhány éve azonban kinyílt előttem a világ, mert kiderült, hogy léteznek hasonló elv mentén összeállított, a különböző háztartási feladatokra specializált öko tisztítószerek. Éljen, nem kell mindent magamnak kevercselni! 

Kedvencem például a konyhai zsíroldó, amit – bátran kijelenthetem – a lakás bármelyik pontján tudok használni, persze leginkább a konyhában. Bevetettem már a főzős, zsíros párától elkoszolódott műanyag ablakkeret gyors tisztításától kezdve a mosható falon lévő odaszáradt ételfolt eltüntetéséig elég sok felületen. Mindez praktikus, szórófejes kivitelben.

tisztito csomag

A másik kedvencem pedig a fürdőszobai, szintén szórófejes tisztító. Mert ugye, nem túl precíz ember lévén, sosem méricskéltem az ecet-víz arányt a fürdőszobai keverékemhez és néha bizony túltoltam az ecetet. Ilyenkor meg aztán prüszköl az ember lánya, mikor a zuhanyfülkét suvickolja… Ezzel a kész termékkel viszont nincs se prüszkölés, se azon mérgelődés, hogy nem viszi le a vízkövet.

És bár egyszerű kis szernek tűnik, de bizony nagyon nem mindegy, milyen konyhai mosogatószert használunk. Ha nem öko, akkor lehet, hogy szuperül habzik és viszi, amit kell, de ezzel együtt a bőrünk külső hámrétegét is. Ráadásul még a környezetet is szennyezi. Ha öko, akkor sok esetben ugyan jól jár vele a környezet – és így az unokáink is-, viszont nem mindig hatásos. Szerencsére, van már környezettudatos megoldás erre is, arra is, ami ráadásul még a kezünk bőrét sem vágja gallyra. Ettől azért nem lesz a kedvencem a mosogatás, de legalább nyugodt szívvel bízhatom rá időnként a dolgot a fiamra. 🙂

Vágó Piros – Magyarország legjobb női rádiós műsorvezetője