Mosószer allergia – mikor fordul elő?

Sokszor hónapokig tartó kísérletezést és kutakodás után jövünk rá, hogy azért viszket és kiütéses a bőrünk, mert mosószer allergánk van.

Ez a probléma leggyakrabban a babáknál fordul elő. Először a tápszerre, anyatejre, bébitápra gyanakszunk, esetleg gyógyszerekre. Az anyukák ilyenkor kísérleteznek, és amikor már nincs eszköz a kezükben, akkor orvoshoz fordulnak, hiszen a kicsi nyűgös és síros.

Mitől fordulhat elő az allergia?

A mosószer és más tisztítószerek nagoyn nagy számban tartalmaznak a következő vegyi anyagokból:

SLS -nátrium-lauril-szulfát- egy hatásos habképző, csapdába ejti a zsíros szennyeződést amely így könnyen moshatóvá vállik. Bár ez a vegyszer biztonságos, sajnos szárító hatása van. Ez főleg azoknak okozhat problémák, akinek száraz a bőrük alapból is vagy olyan bőrproblémájuk van mint az ekcéma, dermatitisz vagy pikkelysömör. Az elmúlt években az SLS rákkeltő hatásáról zeng az internet, de dr. Nicola Smith, az Egyesült Királyság Rákkutató intézetének munkatársa szerint,:”semmilyen bizonyíték nem mutat arra, hogy a nátrium-lauril-szulfát rákot okoz”. Fontos tudni, hogy az SLS bizonyítottan gyorsan lebomló anyag, nem stabil és nem tartós. Nem mérgező a halakra és más vizi növényekre sem.

SLES – nátrium-lauret-szulfát -okozhatja a bőr irritációját, hámlását esetleg okozhat hajhullást is. Könnyen és gyorsan behatol a bőrbe és felhalmozódhat a szervezetben.

Methylisothiazolinone . vannak olyan vizsgálatok, melyek ezt a hosszú vegyi fertőtlenitő hatású anyagot mérgezőnek vélik az idegrendszerre. A környezetre és az egészségre is káros lehet, ezért próbáljuk kerülni.

Illatanyag – bár nagyon jó érzés úgy elővenni egy pulcsit, hogy finom az illata, viszont azok, akiknek érzékeny a bőrük, vigyázzanak. Csalánkiütést, hiperpigmentációt  és bőrirritációt is okozhat az illatanyag. Egyes esetekben az asztmás tüneteket is felerősíthetik. Gyakori illatanyagok, melyek allergiát okozhatnak:Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol

Vannak természetesebb, és eddig káros hatást nem mutató, ám drágább nem-ionos felületaktív anyagok, mint a kokó-glükozid (Cocos Glucoside), a Decyl Glucoside vagy a mosódióban is megtalálható természetes szaponinok.

 

Tudatos vásárlással csökkenteni lehet a mosószerel allergia lehetőségét, illetve a mosószer allergia tüneteit is.

Figyeljünk a fenti rövidítésékre