ÖKO Lexikon

Az öko szemlélet és igény az öko termékekre belülről kell, hogy jöjjön. Örülünk, hogy ráéreztél, mennyire fontos ez a hozzáállás a véges erőforrásokkal és környezetszennyezéssel küzdő világunkban. Megpróbáltunk ABC sorrenben néhány fogalmat leírni, megmagyarázni itt Neked, hogy az igényeden túl még több információ is segítse döntésedet. Jó böngészést kívánok, Szilvi.

Aleppo szappan: készítése és összetétele egyedülálló a világon, minden kemény szappan elődje. 100%-ban természetes. Minden mesterséges és állati eredetű anyagtól mentes. A színszappan rendkívüli tulajdonságokkal van a bőrre. Táplálja a bőrt és a haj gyökereit, erőt és frissességet kölcsönözve. Használatával késleltethető a bőr öregedése, visszanyerhető a bőr egészséges színe, javítva textúráját. Alkalmas a hajas fejbőr ápolására hajhullás és bőrbetegségek esetén.

Charta a fenntartható tisztításért  (www.sustainable-cleaning.com) Az iparban elindult egy új, egész Európára kiterjedő program a „Charta a fenntartható tisztításért”, amelynek célja a fenntarthatóság előmozdítása a mosószereket és egyéb háztartási és ipari tisztítószereket gyártó cégek körében. Ez segíteni fog megóvni az emberek egészségét és biztonságát, valamint a környezetet a jövő generációi számára.

Ha látod ennek a chartának a jelét (jeleit) egy mosó- vagy tisztítószeren, ez azt jelenti, hogy az illető cég elkötelezte magát emellett a program mellett.

A fenntartható fejlődés fogalma Földünk, környezetünk, társadalmunk, gazdaságunk fenntartásának olyan tudatos irányítása, mellyel megóvhatjuk a jövő nemzedéke számára is értékeinket. Az oldal a fenntartható fejlődésről szóló tanulmányokat, cikkeket mutat be, valamint az ezzel a témával foglalkozó cégeket, szervezeteket is.

Enzimek: A mosóporok különböző mikrobiális eredetű enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják a textíliákban található szennyeződéseket, így a különböző felületaktív anyagok, detergensek könnyebben eltávolítják a kis molekulákat a szövetből. A következő enzimekkel találkozhatsz a mosóporokban: amiláz, proteáz, lippáz, celluláz.

Európai Únió öko címke: Az Európai Unió ökocímke minősítései csak kiváló minőségű, kiemelkedően környezetkímélő termékeket és szolgáltatásokat jelölnek. Az ökocímke a környezetvédelem önkéntes, pozitív eszköze, amelynek célja a gyártók, szolgáltatók és forgalmazók ösztönzése olyan termékek előállítására és forgalmazására, illetve szolgáltatás végzésére, amelyek jó minőségűek és életciklusuk egy vagy több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek a piaci átlaghoz képest. Az Európai Unió ökocímke rendszerében az alábbi termékcsoportok nem tanúsíthatók:

  • élelmiszerek,
  • italáruk,
  • gyógyszerek

Fitokozmetikum: A fitokozmetikumoknál kizárólag természetes és bőrbarát anyagok felhasználása engedélyezett. A fitokozmetikumok nem tartalmazhatnak ásványolaj- és petrolszármazékokat, (pl. paraffint), lanolint, erősen lúgos, zsírbontó felületaktív szereket, szintetikus illatosító anyagokat, konzerválószereket és mesterséges színezékeket, amelyekre sokan érzékenyek. Nem tartalmazhatnak továbbá állatokból kivont anyagokat, például koleszterint, kollagént vagy elasztint sem, mivel hatásukat nem ismerik el, valamint génmanipulált növényi alapanyagokat sem.

Fontos kritérium még az állatkísérletek teljes kizárásával történő klinikai tesztelési folyamat, továbbá a környezetbarát szemléletű előállítás és csomagolás is. Ezek szerint a fitokozmetika nem egy művi és elérhetetlen szépségideált tűz ki célul, hanem csupán arra vállalkozik, hogy az egészséges bőrnek a természetben található anyagok segítségével megadja mindazt, amire éppen szüksége van, anélkül, hogy károsítaná vagy mesterséges molekulákkal befolyásolná a bőr élettani folyamatait.

Foszfát: Általában fehér por formájában kapható.  Vízben igen jól oldódik, bázikus oldatot hoz létre, tehát oldja az  alumíniumot. Zsíroldószerként széles körben alkalmazzák. Háztartási tisztítószerekben alkalmazták, de mivel a természetes vizekbe jutó foszfát tartalmú tisztítószerek erős  algásodást okoztak, ezért  a gyártók nagy része leállt vele és mosószódával (nátrium karbonáttal) helyettesíti. Az algásodás oxigén hiányt okoz a vízben élő állatoknak és növényeknek, így azok elpusztulnak. A mi öko termékeink mind foszfátmentesek.

Hipoallergén: a formula kidolgozásánál elsődleges szempont  az allergiák lehetséges kialakulásának minimálisra csökentése. A hipoallergén kifejezés tehát azt jelzi, hogy a termék összetétele nagy valószínűséggel nem vált majd ki allergiás reakciót.

Marseille kivonat: Antioxidánsokat, A, D, E-vitamint és béta karotint is tartalmazó kivonat, melynek alapanyaga az olívabogyó sajtolásakor megmaradt, teljesen kipréselt „pogácsa”.

Nikkel allergia (fém allergia): Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „Nikkel allergia szindróma”. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt  ekcéma sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki. A mi öko termékeink mind nikkel mentesek.

Odorzero-Complex®: szabadalmaztatott aktív  mosószer hatóanyag, amely segít megelőzni és megakadályozni az izzadságszag kialakulását a felvett ruhaneműkön, semlegessé tenni a füst, a főzés és a háziállatok által kiváltott szagokat, optimális eredményeket biztosít 3 mosás után.

Propilén-glikol: egy, az alkoholok csoportjába tartozó szénhidrogén-vegyület. Oldószerként és nedvesítőszerként a propilén-glikolt többek között kozmetikumokban (krémek, popsitörlők, öblítők, dezodorok, samponok, krémek, gyári szappanok…)  is alkalmazzák. Magas koncentrációban az erre érzékeny egyéneknél  ekcémát okozhat. A mi öko termékeink mind propilén-glikol mentesek.

SLS és SLES: A Sodium Lauryl Sulfate (SLS) olyan úgynevezett felületaktív anyag, amely többek között habot képez, és amelyet éppen ezen tulajdonsága miatt számos tisztítószer és kozmetikai termék tartalmaz. Majdnem minden samponban megtalálható, de összetevője sok fehérítőszernek, hajfestéknek, hajszőkítőnek, fogkrémnek, tusfürdőnek, szappannak és mosószernek. Az SLS-hez hasonló a Sodium Laureth Sulfate, röviden SLES, amely sokkal jobban habzik, mint az SLS, miközben a szakemberek szerint kevésbé irritáló az emberi szervezet számára. Az SLS szem- és bőrirritációt, szemkárosodást okozhat, megtámadhatja a központi idegrendszert, előidézhet depressziót, hasmenést, nehézlégzést, de súlyos esetben rákot is. Számos kutatás bizonyítja, hogy az SLS károsítja a szájnyálkahártyát és a bőrt. Egy kifejezetten maró hatású szerről van szó, amelynek irritáló hatása akár 3 hétig is tarthat. Az SLS ugyanis kivonja a bőr olaj- és nedvességtartalmát. Az SLS úgynevezett nitrozaminokat is képezhet a szervezetben, amely bizonyítottan rákkeltő. Az öko tisztítószereink, kozmetikumaink itt a webáruházban SLS- és SLES-mentesek!