A zab pehely formája egyre népszerűbb – főleg a zabkása, mely az egyik legkedveltebb reggeli lett az egészséges életmódot követők körében – hiszen olcsó, sokféleképp variálható és rengeteg remek hatása van. De mik is ezek pontosan?
- Gluténmentes. A zabpelyhet a gluténintoleraciában szenvedők is fogyaszthatják. Bár sokan mellőzik a búzamezők közelsége és a feldolgozás közbeni esetleges szennyeződések miatt, számos tanulmány bizonyította, hogy a zabból készült ételeket a lisztérzékenyek is gond nélkül fogyaszthatják.
- Alacsony a kalóriatartalma. Egy adag zabpehely mindössze 130 kalóriát tartalmaz, lassú felszívódásának köszönhetően hosszabb ideig érezhetjük jóllakottan magunkat, megszünteti az édesség utáni sóvárgást és a nassolási kényszert.
- Stabilizálja a vércukorszintet. A zabkásában található elemi rostok és összetett szénhidrátok csak lassan, fokozatosan alakulnak át egyszerű cukrokká, ezáltal egyenletes szinten tartják a vércukorszintet. Ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
- Sok rostot és fehérjét, de kevés zsírt tartalmaz. A zabpehely értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, kitűnő fehérjeforrás, és összetett szénhidrátokban és vasban is bővelkedik.
- Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a zabpehelyben található oldható rost segít eltávolítani az LDL-t, vagy “rossz” koleszterinszintet, miközben jó hatással van a “jó” koleszterinszintre.
- Antioxidáns hatású. A zabpehelyből készülő zabkása egyedülálló antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megkötni a szabadgyököket, hozzájárulnak az koleszterinszint szabályozásához és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez.
- Véd a szívbetegségek és a rák ellen. Alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálva a zabpehely rendszeres fogyasztása hozzájárul a szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez. Sok más teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan a zab is tartalmaz ún. növényi lignanst, amely erősíti a szívet és az ereket, a kutatók úgy vélik, hogy hozzájárul az emlő- és hormonfüggő rákbetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez.
És ezek az érvek mellet finom is és változatos reggeliket is lehet belőle készíteni, mint például a népszerű zabkását.
Zabkása alaprecept
(1 adag, 15 perc)
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 2 csésze növényi tej vagy víz
Elkészítés:
- Egy csésze zabpelyhet önts bele két csésze növényi tejbe vagy vízbe.
- Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzd addig, míg megpuhul.
- Ízesítsd tetszés szerint gyümölcsökkel, granolával, vagy magvakkal.
Tipp:
- Válassz a Viblance zabkásák közül, melyek vegánok, a valódi ízek találkozásának élményét adják, mentesek finomított cukortól, laktóz, valamint tejtermék, tartósítószer és adalékanyagoktól mentes.
- A zabpelyhed tetejére meg szórj egy kis Viblance granolát a további értékes tápanyagok beviteléhez és persze az igazi Viblance élményért!