A zabpehely jótékony hatásai az egészségre + zabkása recepttel

A zab pehely formája egyre népszerűbb – főleg a zabkása, mely az egyik legkedveltebb reggeli lett az egészséges életmódot követők körében – hiszen olcsó, sokféleképp variálható és rengeteg remek hatása van. De mik is ezek pontosan?

 

  1. Gluténmentes. A zabpelyhet a gluténintoleraciában szenvedők is fogyaszthatják. Bár sokan mellőzik a búzamezők közelsége és a feldolgozás közbeni esetleges szennyeződések miatt, számos tanulmány bizonyította, hogy a zabból készült ételeket a lisztérzékenyek is gond nélkül fogyaszthatják.
  2. Alacsony a kalóriatartalma. Egy adag zabpehely mindössze 130 kalóriát tartalmaz, lassú felszívódásának köszönhetően hosszabb ideig érezhetjük jóllakottan magunkat, megszünteti az édesség utáni sóvárgást és a nassolási kényszert.
  3. Stabilizálja a vércukorszintet. A zabkásában található elemi rostok és összetett szénhidrátok csak lassan, fokozatosan alakulnak át egyszerű cukrokká, ezáltal egyenletes szinten tartják a vércukorszintet. Ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  4. Sok rostot és fehérjét, de kevés zsírt tartalmaz. A zabpehely értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, kitűnő fehérjeforrás, és összetett szénhidrátokban és vasban is bővelkedik.
  5. Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a zabpehelyben található oldható rost segít eltávolítani az LDL-t, vagy “rossz” koleszterinszintet, miközben jó hatással van a “jó” koleszterinszintre.
  6. Antioxidáns hatású. A zabpehelyből készülő zabkása egyedülálló antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megkötni a szabadgyököket, hozzájárulnak az koleszterinszint szabályozásához és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez.
  7. Véd a szívbetegségek és a rák ellen. Alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálva a zabpehely rendszeres fogyasztása hozzájárul a szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez. Sok más teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan a zab is tartalmaz ún. növényi lignanst, amely erősíti a szívet és az ereket, a kutatók úgy vélik, hogy hozzájárul az emlő- és hormonfüggő rákbetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez.

És ezek az érvek mellet finom is és változatos reggeliket is lehet belőle készíteni, mint például a népszerű zabkását.

                          viblance kép

 

Zabkása alaprecept

(1 adag, 15 perc)

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • 2 csésze növényi tej vagy víz

Elkészítés:

  • Egy csésze zabpelyhet önts bele két csésze növényi tejbe vagy vízbe.
  • Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzd addig, míg megpuhul.
  • Ízesítsd tetszés szerint gyümölcsökkel, granolával, vagy magvakkal.

Tipp:

  • Válassz a Viblance zabkásák közül, melyek vegánok, a valódi ízek találkozásának élményét adják, mentesek finomított cukortól⁠, laktóz, valamint tejtermék, tartósítószer és adalékanyagoktól mentes⁠.
  • A zabpelyhed tetejére meg szórj egy kis Viblance granolát a további értékes tápanyagok beviteléhez és persze az igazi Viblance élményért!