Mit jelent a vegán kozmetikum?

Tudod mi a különbség a Cruelty-free és a vegán kozmetikum között? Nézzük meg közelebbről.

Mi is az a vegán kozmetikum?

A vegán kozmetikumok kategóriákba sorolják azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. A hagyományos kozmetikumokban nagyon sokszor megtalálhatóak olyan összetevők, mint a  zselatin, állati eredetű kollagén, tej, méz vagy méhviasz. Általában azok akik növényi alapon étkeznek, a kozmetikumokban is szeretnék ezeket az alapanyagokat elkerülni, de az is előfordul, hogy valamilyen allergia miatt kell kerülni ezeket az összetevőket.

Sokan úgy gondolják, hogy a vegán jelzés azt is jelenti, hogy a termékeket a gyártás egyetlen pontján sem tesztelték állatokon. A „vegán” kifejezést nem szabályozza a törvény, és sok gyártó használja, ha a termékek nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket nem tesztelték állatokon. Egy vegán jelzéssel ellátott termék nem mindig Cruety-free.

vegán kozmetikum

Természetesen számos cég gyárt vegán kozmetikumokat, amelyek állatkísérlet mentesek is. A Helan elkötelezett híve ennek, és minden terméket és alapanyagaikat dermatológiai, laboratóriumi tesztelésnek vetik alá. 1976 óta mindig együttműködik az állatok jogait védő olasz egyesületekkel (LEAL, LAV, PETA), és mindig is támogatta az állatkísérletek elleni filozófiát, még akkor is, amikor ez nem volt törvényi kötelezettség. A Helan „vegán” logó azokat a készítményeket jelöli, amelyek kizárólag növényi eredetű alapanyagokat használnak. Az egyetlen termékcsalád, amely állati eredetű alapanyagot tartalmaz a Linea Dolcezza, mely méhviaszt tartalmaz.

Mit takar az állatkísérlet mentes, vagy Cruety-free kozmetikum?

A állatkísérlet mentesség azt jelenti, hogy az állatkísérletek tilosak a termék gyártási folyamatának minden fázisában. A Cruelty-free, vagyis kegyetlenségtől mentes termék nem feltétlenül vegán, azaz nem tesztelik állatokon, de mézet vagy tejet tartalmazhatnak.

Szeretnél még többet megtudni a zöld életmódról?

Ha szeretnél hatalmas akcióinkról, termékeinkről és a zöld életmódról még többet megtudni, kövesd Instagram és Facebook oldalunkat!

Tekintsd meg az RTL klub műsorát, ahol az ÖkoABC vezetője, Szilvi ad mélyebb betekintést az Öko mosószerek és tisztítószerek előnyeibe, használatába.