Karácsonyi készülődés illóolajokkal

A szépségápolás, az egészséges bőr, az egészséges test és lélek elérése alapvető célunk. Óriási segitséget nyújtanak ennek eléréséhez az illóolajok. Ahogyan a konyhában a fűszerek hatnak az érzékszerveinkre is, éppen úgy fűszerezik meg az illóolajok a mindennapjainkat és természetesen a kozmetikai kezeléseket.

A hangulatunkra, érzelmeinkre is kihat az évszakok periodikus váltakozása. Közeledve az év végéhez, szeretjük magunk mögött hagyni az évközi fáradalmakat és nehézségeket. Ezek a hetek kifejezetten alkalmasak egy kis befelé fordulásra, meditációra, egyensúlyt teremteni magunk körül.

illóolajok

ILLÓOLAJOK A MINDENNAPOKBAN

Az illóolajok a növények bizonyos részeiből (virág, levél, gyökér stb.) kivont illékony vegyületeket tartalmazó olajok, amelyeket aromaterápia által gyógyászati célokra, testápolásra, a tér fertőtlenítésére, illetve egészségmegőrzésre használhatunk. Alkalmazhatjuk a légtérbe párologtatva (például diffúzor segítségével), inhalálva, vagy akár néhány cseppet a fürdővízbe cseppentve. A szépségápolásban tonizálásra vagy masszázsolajba, krémekbe, pakolásokba keverve. Az otthonodba megérkezve csodálatos hangulatot teremthetnek egyes illatok:

  • Az édesnarancs- és a bergamot illóolaj linalol, valamint linalil-acetát-tartalmuknál fogva megszüntetik a nyugtalanságot, szorongásoldóak, és még a kellemes illatról is gondoskodnak.
  • A kubeba illóolaj (Litsea kubeba) citrusos illatával szintén kitűnő antidepresszáns, szorongásoldó, néral- és geránial tartalma miatt.

A tér fertőtlenítésében is fontos szerepet játszhatnak a megfelelően kiválasztott illóolajok.

  • Baktériumölő, vírusölő hatása van a citrom illóolajának (Citrus limonum) vagy az eukaliptusz olajnak (Eukalyptus radiata), amelyek ráadásul csodálatosan illenek a fenyő jellegű illatokhoz. Összesen 8-10 cseppet párologtatóba helyezve fertőtleníthetjük a teret.
  • A nemes babér (Laurus nobilis) különleges hangulatú illóolaja, 1,8 cineol tartalma miatt szintén fantasztikus fertőtlenítő.

KARÁCSONYI ILLATOK

Segitséget nyújtanak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez a fenyők, például az erdei fenyő (Pinus sylvestris) vagy a dél-amerikai sárgafenyő (Pinus ponderosa), amelyek ünnepre hangolják otthonod. A szakrális illatok, mint a tömjén (Boswellia carterii) és a mirha (Commiphora molmol) – amelyeket nem véletlenül használnak meditációhoz – relaxáló hatásuknál fogva megnyugtatnak.

Az ünnepélyességet fokozhatjuk tovább valamilyen különleges virágillattal, akár 1-2 csepp keserűnarancs-virág illattal, amit a csuklónkra helyezve is alkalmazhatunk. A klasszikus karácsonyi illatok, mint a szegfüszeg és fahéj illata megteremti az otthonos hangulatot. Kiegészítésként a gyömbér illóolaj (Zingiber officinale) a mesébe repít a mézeskalács illatával.

ILLÓOLAJOK A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN

A bőrünkön is kihasználhatjuk az illóolajok adta lehetőségeket, de arra kell ügyelnünk, hogy csak krémekkel vagy növényi olajjal elkeverve érintkezhetnek a bőrrel (kevés kivétellel, pl. teafaolaj).

  • A csodálatos, minden bőrtípusra alkalmazható damaszkuszi rózsa aromavíz mellett problémás bőrre a keserűnarancs-virág aromavizet használhatjuk vagy a gyulladáscsökkentő, olasz szalmagyopárt – és természetesen az aromavizek keverékeit is, bőrtípustól függően.
  • Bőrfertőtlenítésre az ausztrál teafa illóolaj vagy a manuka illóolaj ilyenkor is kitűnő választás.
  • Arckrémünkbe is cseppenthetünk bőrtápláló illóolajat; a mirha, fehér szantálfa vagy a damaszkuszi rózsa illóolaj regeneráló, relaxáló hatású. Ugyanezek az értékes illóolajok növényi olajba (sárgabarackmag-, kókusz-, szezám-, olívaolaj stb.) keverve masszázshoz is alkalmazhatók.

Azt azonban sohasem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az illóolajok allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyeknél, ezért a használatuk előtt mindig végezzünk bőrtesztet!

Próbáld ki a Helan gyógyhatású krémeit, amelyek magas esszenciális olaj tartalmuknak köszönhetően sok különböző problémára jelenthetnek megoldást

2,790 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes, magas hatóanyag tartalom

4,290 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes, magas hatóanyag tartalom

4,390 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes, magas hatóanyag tartalom

4,190 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes, magas hatóanyag tartalom

Szeretnél még többet megtudni a zöld életmódról?

Ha szeretnél hatalmas akcióinkról, termékeinkről és a zöld életmódról még többet megtudni, kövesd Instagram és Facebook oldalunkat!

Tekintsd meg az RTL klub műsorát, ahol az ÖkoABC vezetője, Szilvi ad mélyebb betekintést az Öko mosószerek és tisztítószerek előnyeibe, használatába.