A ráncok kialakulása 1.rész

A ráncok kialakulása az idő múlásával elkerülhetetlen.

Mielőtt felvennénk velük szemben a harcot, érdemes a témával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolni.

Milyen ellenségei vannak a bőrnek?

A fényen és a stresszen túl minden olyan dologtól gyorsabban alakulnak ki a ráncok, ami gátolja a vérerek telítettségét, mert így a sejtek idő előtt elhalnak. Ez gyengíti a bőr immunrendszerét.

Például a dohányzás szűkíti a vérereket, emiatt kevesebb vér jut a bőrbe, és az nemcsak sápadttá válik, hanem ráncossá is. A túlzott alkoholfogyasztás, a kipufogógázok, az élelmiszerben található méreganyagok – ezek ellen bőrünk csak korlátozott mértékben, az idő múlásával pedig egy nehezebben tud védekezni. Ez mind meglátható a bőrünkön.

 

Miért alakulnak ki a ráncok?

A bőr három rétege – az epidermisz, a dermisz és a subcutis – ugyan úgy működik mint a többi szervünk, amelyek az idő múlásával biológiailag öregszenek. Bőrünk is a belső, biológiai óránk szerint “jár”, amelyet különböző hormonok és genetikai faktorok szabályoznak. Az idő múlásával a bőr egyre többet veszít a feszességéből, rugalmasságából és egyre több ránc alakul ki rajta.

Mikortól kezd el ráncosodni a bőr?

Már a húszas évek végén, a harmincas évek elején megjelennek az első ráncok. A mimikai ráncok, a nevetőráncok, és a méregráncok az elsők, hiszen az izmok mindíg ugyanabba az irányba húzzák a bőrt, ezzel pedig a kötőszövet rugalmas rostjai erőteljesen igénybe veszik.

A kollagénrostok száma is elkezd csökkenni, így a bőr egyre kevesebb nedvességet képes elraktározni, ezért már nem látszik olyan simának.

Mi gyorsíthatja a folyamatot?

A tudósok szerint a fény – a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás – 80%-ban felelős azért, hogy bőrünk idő előtt öregszik, ráncossá válik. Ezután következik a stressz, mert akik felfokozott tempóban élnek, már a harmincötödik évüktől számolhatnak azzal, hogy megjelennek a bőrük a látványosabb ráncok, vagy a meglévők kezdenek mélyebbé válni.