Szem alatti sötét karikák! De hogyan kezeljük otthon?

Szinte mindenki küzd a szeme alatti sötét, kék karikákkal. Te is közéjük tartozol?

A szem alatti sötét árnyékok nem életmódbeli problémát jelentenek!

Sötét karikák az oxigénhiányos vér miatt

Minél kevesebb oxigén van az erekben, annál sötétebb a vér csillogása. Mivel az elegendő oxigénnel rendelkező vér élénkvörös, az oxigénszegény vér sokkal sötétebb. Ez különösen vékony bőrön észrevehető.

Például mi okozza az oxigénhiányt a vérben?

  • Kiszáradás: Mivel a vízhiány miatt a vér besűrűsödik, és kevesebb oxigént szállít.
  • Alváshiány: Mert a szervezetnek több oxigénre van szüksége.
  • Vashiány: Az alábbiakban részletesen ismertetjük.
  • Használt levegő: Mivel túl kevés oxigén van a környezeti levegőben .
  • Rossz vérkeringés: Például nikotin vagy alkoholfogyasztás miatt .

Amint az erek megfelelően ellátva vannak oxigénnel, a vér is újra “normális” színt kap.

Sötét karikák a vízháztartás zavarai miatt

Bizonyos fizikai körülmények, amelyek megzavarják a szervezet vízháztartását, sötét árnyékokat okozhatnak a szem alatt.

  • Pajzsmirigy: Különösen pajzsmirigy alulműködés esetén (például Hashimoto miatt) a szervezet általában több vizet tárol. Ez nagyon gyakran a szemhéj duzzadásához vezet. A duzzanat miatt a szem alatti sötét karikák elszíneződése jobban látszik. 
  • Vese: Többek között a veséink szabályozzák a vízháztartásunkat. Ha a veseműködés károsodott, a vízháztartás gyakran megbomlik. Ez nagyon gyakran ödémát eredményez, szemhéjduzzanat formájában is. Ezek a sötét karikákat még erősebbé teszik.

A pajzsmirigy és a vese mellett érdemes lehet ellenőriztetni a májat és a szívet is. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy mely elemzések lehetnek hasznosak az Ön számára.

Sötét karikák a vitaminok vagy tápanyagok hiánya miatt

A szervezetnek bizonyos vitaminokra és tápanyagokra elegendő mennyiségben van szüksége a teljes működéshez. A következő hibák jellemzően a sötét karikákban találhatók:

  • Sötét karikák vashiány miatt: Globális szempontból a vashiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiányosság. A nőket különösen érinti a menstruáció alatti vérveszteség. A vashiány egyik leggyakoribb tünete az átmeneti sötét karikák. Mivel a vas megköti az oxigént és elegendő oxigén hiányában a vér elsötétül, és kék karikák jelenhetnek meg a szem alatt.
  • Sötét karikák cinkhiány miatt: A cink a második leggyakoribb nyomelem a szervezetben a vas után. Számos biológiai folyamatban vesz részt, többek között a hormon-, fehérje- és zsíranyagcsere szabályozásában, valamint az immunrendszer erősítésében. A cink részt vesz a vérkeringésben és a véralvadásban is, ezért hiányában sötét karikák jelenhetnek meg a szem alatt.
  • Sötét karikák a K-vitamin hiánya miatt: A K-vitamin hiánya ritka – ennek ellenére a K-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára. A zsírban oldódó vitamin többek között a véralvadáshoz is fontos, ezért különösen fontos a sötét karikák esetében.

Természetesen más táplálkozási hiányosságok is előfordulhatnak. Bármilyen hiányosságot orvosnak kell ellenőriznie és kezelnie kell.

Sötét karikák allergia és intolerancia miatt

Az allergia vagy intolerancia bármilyen formája sötét karikákhoz vezethet. Ide tartoznak például az inhalációs allergiák, mint a házipor vagy a pollen, de a kontaktallergia vagy az ételintolerancia is. 

Amint az arcüreg érintett (tipikus orrdugulás, mint a megfázás), nagyon gyakori a szemhéjduzzanat. Az orr felgyülemlett váladéka is gyulladáshoz vezethet az orrjáratban, aminek következtében a szem körüli hajszálerek megnagyobbodnak és erősebben csillognak át.

A viszketés további terhelést jelenthet az érzékeny szemkörnyéken, amikor a szemeket dörzsölik. Ez pigmentzavarokhoz is vezethet.