Sheavaj – tényleg mindenre jó?

A sheavaj gyakran megtalálható a kozmetikumokban. Szinte mindenki tudja, hogy jó, de hogy pontosan mire, vagy milyen a hatása, azt a lenti cikkben olvashatjátok.

Elsősorban Afrikai trópusi vidéken előforduló karitéfa csonthéjas terméséből kivont anyagot schivajnak, galamvajnak, karitévajnak vagy bambukvajnak is hívják. A shea vagy karitédió mintegy 50% zsíradék, ami a vaj alapját képzi. Tipikusan szilárd és zsíros. A finomítás előtti sheavajnak fehéres vagy zöldessárga a színe.

Aromás- diós az illata, hasonlít a kakaóvajhoz, sokan kicsit csokisnak is mondják.

MIT TARTALMAZ A SHEAVAJ?

Számos értékes anyagot tartalmaz, mint például a nagy arányban nem szappanosítható összetevőket, telítetlen zsírsavakat, béta-karotint, alantoint, és E-vitamint.

A sheavajat gyakran finomítják így a finomítás során az értékes beta-karotin a jellegzetes sárgás színével együtt elvész, így az elkészült termék fehér és szagtalan lesz.

A finomítattlan sheavaj hatékonyabbnak és értékesebbnek számít!

ALKALMAZÁSA A KOZMETIKÁBAN:

  • a sheavaj testhőmérsékleten olvad ezért igen jól felszívódik a bőrben
  • bőrápoló filmréteg védi és egyúttal táplálja a bőrt és a hajat. Alkalmazzák arckrémekben, testvajakban és hajápoló szerekben.
  • felhasználható szappanokhoz is
  • Bár minden bőrtípushoz ideális, tápláló és filmképző hatása miatt főleg a száraz vagy sérült bőr profitál belőle
  • A benne lévő zsírsavak, mint a linolénsav, palmitinsav és a sztearinsav és az olajsavak erősítik a természetes védőköpeny funkcióit és  gyulladásgáltó hatást fejtenek ki
  • A shea vaj egy dióféléből készül, de ellentétben a többi diótermékkel, nagyon alacsony a fehérjetartalma, amely allergiát válthat ki.
  • A shea vaj triterpéneket tartalmaz. Úgy gondolják, hogy ezek a természetben előforduló kémiai vegyületek deaktiválják a kollagénrostok pusztítását. Ez minimálisra csökkentheti a finom vonalak megjelenését, és teltebb bőrt eredményezhet.
  • A shea vaj használata a bőrön némileg további fényvédelmet ad, ezért azokon a napokon, amelyeket kint tölt, használd kedvenc naptejeddel együtt. Becsült SPF-értéke 3-4.
  • Egyik hatóanyaga, az allantoin támogatja a sebgyógyulást, ezért a sheavajat gyógyászati célokra készülő balzsamokban is felhasználják.

Kövess minket Instagramon és Facebookon is!

 

Új
14,990 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes

5 out of 5
8,990 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes

5 out of 5
7,990 Ft

vegán, öko, hipoallergén, állatkísérlet-mentes