Bio parfüm etikett – Interjú Madari Szilviával, Helan illatszakértőnkkel

Mitől más egy bio parfüm, a szintetikus illatokhoz képest?

A bio parfüm alap hordozója is az alkohol. Nem mindegy, hogy milyen minőségű alkoholba van ültetve az illatmolekula. A nagy és minőségi gyártók kizárólag prémium minőségű alkoholt használnak. A bioparfümben az  illatmolekulák természetes anyagokból készülnek, nem szintetikusból, így nem okoznak bőrpírt, irritációt vagy köhécselést

Mire kell figyelni egy bio parfüm kiválasztásánál?

Az illat, ugyan úgy mint egy mosoly, egy tekintet vagy egy gyönyörű ruha, öltöztet. Ezért szánjunk magunkra annyi időt, hogy a kiválasztást nem 5 perc alatt intézzük el. Döntsük el, hogy a fűszeres, virágos, keleties vagy púderes jegyeket szeretjük-e. Ezután az adott kategóriában próbáljunk ki 5-6 illatot, figyeljük, hogy a testünk hogy reagál rá. Aki érzékeny, érdemes a bio parfümök kínálatát is megnézni. Érdemes arra is figyelni, hogy mi változott meg a a testünkben az elmúlt évek alatt: lehet hogy több kiló jött rán, más a hormonháztartásunk terhesség vagy menopauza miatt, ezek mind-mind befolyásolják azt, hogy az adott illatot fogjuk-e szeretni vagy nem.

Amennyiben nem tudunk választani, érdemes egy illatszakértő tanácsát kikérni, aki nagyon jó útmutatást tud adni.

Hogyan tudjuk, hogy az valóban a mi illatunk?

Úgy, hogy hagyod, hogy elragadjon az érzés. Ha becsukod a szemed, beleszippantasz a bőröd illatába és mosoly van az arcodon, akkor az a Te illatod.

Egy helan agrumee bio parfümazon illat, érzésben mégis mindenkinél egészen eltérő hatást kelt. Mi befolyásolja az eredményt?

Az életstílusunk (pl.: rohanó, felpörgetett vagy nagyon nyugodt), az életkorunk, a hormonháztartásunk. Nem ugyan úgy érvényesül egy ugyan az illat egy szoptatós anyukán és egy változó korban lévő nőn. Nem ugyan úgy fejti ki a hatásánt rajtunk az illat ha szerelmesek vagyunk vagy ha éppen egy élet krízist élünk meg. Rengeteg összefügés van ebben. Ezért fordul elő gyakran az, hogy egy adott parfümöt, amit évekig használtunk most nem tudunk elviselni magunkon.

A tavaszi/nyári, illetve az őszi/téli napokra is érdemes eltérő bio parfüm használata?

Igen, mindenképpen, hiszen nyáron a légiesebb, citrusosabb illatokat jobban elviseljük mi is magunkon és a környezetünk is rajtunk. Egyrészt hűsítő hatásuk is van, másrészt meghatározzák a lendületességükkel a napunkat. Télen jobban elviseljük magunkon a nehezebb fűszeres, aromás, édesebb illatokat. Ilyenkon nem csak az otthonunkba „kuckózunk” be, de akár az illatunkba is, és ez mindenképen jó érzést biztosít. Érdemes tesztelni az érzéseinket, amiket egy illat kivált bennünk. Hagyjuk érlelni az illatot, engedjük, hogy harmonizáljunk vele és így pontosan tudni fogjuk, hogy mennyire illik hozzánk az adott illat, mennyire vagyunk vele önazonosak

Milyen támpontok alapján válasszunk új parfümöt, és miért érdemes lecserélni a téli illatainkat?

Azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell lecserélni a téli illatot, de az emberek többségénél az működik, hogy van egy téli és egy nyári illatuk. A téli illatok nehezebbek, testesebbek és ez nyáron sok lehet. Nyáron tudunk kacérkodni olyan virágos vagy gyümölcsös illatokkal, melyeket még addig nem próbáltunk ki magunkon.

A téli nehéz illatok a nyári melegben fullasztóak lehetnek és nagyon tömények. Persze ez a mértéktől is függ, hiszen egyátalán nem mindegy, hogy mennyi parfümöt fújunk magunkra. Ezzel is óvatosan és okosan kell játszani.

Hogyan teszteljünk egy új parfümöt?

Először próbáljuk ki egy parfüm tesztcsíkon, hogy az adott illat irány tetszik-e. Amennyiben ez tetszik, akkor fújjunk belőle egy keveset a csukló belső részére, ahol az ütőerünk van. Semmiképen sem dörzsöljük szét. Hagyjuk a parfümöt dolgozni a bőrünkön legalább 20-25 percig, ideális esetben tovább és közben figyeljük, hogy hogyan változik az illat a bőrünkön, milyen érzést vált ki belőlünk.

Semmiképpen sem úgy vegyünk meg egy parfümöt, hogy a barátnőnkön finom volt, biztosan rajtam is jó lesz. Ez általában nem szokott bejönni.

Mik a 2022-es év tavaszi-nyári divat illatai?

Abszolút a rózsás illatok. Ezek a mai rózsa illatok nagyon modern variációkban mutatkoznak meg. Frissek, üdék, mélyek és eközben nagyon virágosak is. A szerelem illatai. Az örök szerelmet képviselik, a letisztultságot és a harmóniát.

 

helan bio parfümMit kell tudnunk a parfüm etikettről?

Erről órákig tudnék mesélni, mert nagyon összetett. Legtöbbször a az illat mértékét nem tudjuk helyesen megítélni. Arany szabály itt is, hogy a kevesebb több.

Az alkalmakat is figyelembe kell venni. Ne viseljünk ugyan olyan illatot egy színházba vagy repülőn, mint egy munkahelyen. Figyeljünk arra, hogy ha össze vagyunk zárva emberekkel vagy közel ülünk egymáshoz, akkor diszkrét illatot tegyünk magunkra, mert a körülöttünk lévő társaságnak az egész estéjét elronthatjuk.

Nyáron válasszunk könnyedebb testpermeteket a parfüm helyett. Nem csak felfrissíti a bőrünket, de a környezetünket sem irritálja az illat a nagy melegben.

Mi a helyzet az otthonunkkal? Milyen illatot válasszunk tavasszal, ami felerősíti a harmonikus otthoni hangulatot?

Ilyenkor nagyon jó az átmenet a nehezebb „karácsonyi” illatok után a friss citrusos, narancsos illatok irányába. A virágos illatok is hódítanak, és szépen kitöltik a teret, kellemes érzést biztosítanak.

Olvasd el a Csak a Mentes cikkét a bio parfümökről, és kövess minket Facebookon!