Zsíros bőr okai

Zavarba ejt a fényes hogy, fényes az arcbőröd, függetlenül attól, hogy milyen alaposan tisztítod meg? Most megmutatjuk mik a zsíros bőr okai.

Ha bőrödön az alábbi jelek egy része vagy mindegyike megjelenik, akkor valószínűleg zsíros bőrtípusod van:
Hajlamos a pattanásokra és mitesszerekre, és nagy pórusok vannak álladon, az orron és a homlokon.

Arcbőröd fényes, és általában zsírosnak tűnik a nap végére, még akkor is, ha primert vagy mattító púdert használsz. Amikor sminket, különösen alapozót alkalmazol, nem ül jól bőrödön, és csöpögős megjelenésű lehet. Ha úgy gondolod, zsíros a bőröd, fordíts különös figyelmet a T-zónára, az arc azon területére, amely a homlokból, az orrból és az állból áll. A T-zóna több olajat termel, mint az arc más területei, főleg ha zsíros a bőrtípusod.

Viszont, ha azt veszed észre, hogy csak a T-zóna zsíros, de az arcod más részei – például az orcák – szárazak vagy normálisak, valószínűleg vegyes a bőröd. Olyan specifikus bőrápoló termékek ajánlottak, amelyek vegyes bőrtípusra vannak kifejlesztve.

A zsíros bőr okaizsíros bőr okai

Miért zsírosodik a bőr? A zsíros bőrt alapvetően gyakran a faggyú (vagy olaj) túltermelése okozza. Az olajat vagy faggyút természetesen a bőr termeli, hogy megvédje és hidratálja magát. Minden pórus alatt van egy faggyúmirigy. Ha zsíros a bőröd, a faggyúmirigyek hajlamosak túlzott olajtermelésre, ami fényes, zsíros bőrhöz, valamint mitesszerekhez és egyéb foltokhoz vezethet. A megfelelő bőrápolási rutin kialakításának első lépése annak kiderítése, hogy mik a zsíros arcbőr okai.

Íme néhány gyakori tényező, amely zsíros bőrhöz vezethet:

1. Genetika

A zsíros bőrnek általában van egy genetikai összetevője, és hajlamosabb lehet erre a bőrtípusra, ha közvetlen családtagjai zsíros bőrrel nőttek fel. Mivel a közös genetikával nem tudsz mit kezdeni, koncentrálj a zsíros bőrre kifejlesztett termékek kiválasztására, és a következetes bőrápolási rutin betartására a zsírosodás leküzdésére.

2. Túl gyakori arcmosás

Míg a zsíros bőr arra késztethet, hogy naponta többször moss arcot, de a túlzott mosás a pórusok túlpörgését okozhatja. Ha túl sok olajat távolítasz el bőrödről, a pórusok több olajat termelnek, hogy megvédjék a bőrt a kiszáradástól.

Naponta csak kétszer moss arcot, egyszer reggel és egyszer este. Ha azt látod, hogy bőröd zsírosodik a nap folyamán, vigyél magaddal gyengéd tisztítókendőt, amely segít eltávolítani a felesleges zsírt anélkül, hogy túlmosná az arcodat.

3. A zsíros bőr hormonális okai

Az androgén hormonok hatására mirigyeink több olajat termelnek. Minél nagyobb mennyiségű androgén hormon van jelen, annál több faggyú termelődik és választódik ki a bőr pórusain keresztül. Ezért gyakori a zsíros bőr pubertás korban, amikor a hormonok a csúcson vannak. Az életkor előrehaladtával a bőr kevesebb faggyút termel, és a bőröd szárazabb lesz.

Bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátlók vagy a hormonpótló tabletták, is befolyásolhatják a bőr állapotát. Más gyógyszerek, különösen azok, amelyek szteroidokat tartalmaznak, szintén okozhatnak zsíros bőrt. Kérdezd meg kezelőorvosod, ha bizonytalan vagy gyógyszereid mellékhatásait illetően.

zsíros bőr okai4. Hidratáló krém elhagyása

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a hidratáló krémek zsíros bőrt okozhatnak. Valójában a napi hidratáló krém használata elengedhetetlen része a jó bőrápolási rutinnak. Ha nem hidratálsz, bőröd több zsírt termelhet, hogy kompenzálja az arc szárazságát. A zsíros bőr hidratálásához válassz olajmentes hidratálót, amely segít hidratálni a bőrt anélkül, hogy eltömítené a pórusokat.

5. Póruseltömődést okozó kozmetikumok

Smink vásárlásakor keresd az olajmentes termékeket. Az ilyen típusú termékeket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a pórusok eltömődését, és ideálisak a zsíros bőrtípusok számára. A nap végén az éjszakai bőrápolási rutin részeként sminklemosó törlőkendővel távolítsa el a sminket.

6. Párás klíma

Lakóhelyed a bőr olajtermelésében is változást hozhat. Trópusi vagy párás éghajlaton élőknek, nagyobb valószínűséggel lesz zsíros bőre, mint annak, aki száraz környezetben él. Bőröd zsírosabbnak tűnhet a nyári hónapokban, mint ősszel és télen.

Ügyelj arra, hogy rendszeresen tisztítsd meg arcodat, és alkalmazz következetesen hidratáló krémet, hogy bőröd egészséges és kiegyensúlyozott legyen az időjárástól függetlenül.

7. Táplálkozás

Bár nehéz lehet ellenállni az édességeknek és a tejtermékeknek és ezen élelmiszerek fogyasztása túlzott faggyútermeléshez és az ezzel járó zsíros bőrhöz vezethet. Próbáld megtalálni azt az egészséges egyensúlyt, hogy élvezhesd kedvenc ételeid, de bőrödnek is jót tegyél. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és elegendő vízbevitel nem csak a közérzeted terén tesz csodákat, hanem bőröd is nagy hasznát veheti.

A zsíros bőr kezelése

Most hogy megtudtad mitől zsírosodik az arcbőr elmondjuk, mit is tehetsz ellene. A zsíros bőr kezelhető, fedezd fel, hogyan szabadíthatod meg bőröd a felesleges zsírtól egyszer és mindenkorra az alábbi tippek segítségével:

  • Mosd meg bőröd reggel és este valamilyen gyengéd arctisztító szerrel. Válassz olyan terméket, amely nem tartalmaz lúgos összetevőket, illeszkedik a bőr természetes egyensúlyához.
  • Hetente egyszer használj gyengéd, olajmentes arcradírt az elhalt hámsejtek eltávolítására és a pórusok eltömődésének megelőzésére.
  • Naponta egyszer vagy kétszer használj pórusfinomító tonikot. A tonikok, különösen azok, amelyek szalicilsavat tartalmaznak, segítenek helyreállítani a bőr egyensúlyát, miközben mélyen kitisztítják a pórusokat, szabályozzák az olajat és kezelik a foltokat.
  • Mosás után kerüld az arc száraz dörzsölését. Ehelyett tapogasd szárazra a bőrt egy puha törölközővel.
  • Próbáld ki az olajos itatós lapokat vagy az arctisztító törlőkendőket, ha bőröd hajlamos zsírosabbá válni a nap folyamán.
  • Lehetőleg olyan sminket és hidratáló krémet használj, amely olaj- és zsírmentes.
  • Hagy hogy bőröd lélegezzen, kerüld a vastag alapozó használatát, különösen a forró nyári hónapokban.

A zsíros bőr okai és megelőzésük

Bár nincs könnyű megoldás a zsíros bőrre, vannak olyan dolgok, amelyek segítségével megelőzheted a problémát.

  • Igyál naponta legalább 8 pohár vizet, és fogyassz kiegyensúlyozott étrendet, sok gyümölcsöt és zöldséget. Kerüld a túl sok cukrot és a finomított szénhidrátokat.
  • Aludj legalább 7 órát egy éjszaka. Kezdj rendszeres alvási rutint, és próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben elaludni és felébredni.
  • Kerüld az arcod érintését, különösen, ha pattanások vagy mitesszerek vannak rajta.
  • Ha pattanásaid vannak, állj ellen a késztetésnek, hogy nyomkodd a bőröd! Ez csak súlyosbítja a problémát, és több zsírt termelhet.

Szeretnél még többet megtudni a zöld életmódról?

Ha szeretnél hatalmas akcióinkról, termékeinkről és a zöld életmódról még többet megtudni, kövesd Instagram és Facebook oldalunkat!

Tekintsd meg az RTL klub műsorát, ahol az ÖkoABC vezetője, Szilvi ad mélyebb betekintést az Öko mosószerek és tisztítószerek előnyeibe, használatába.