PARFÜMLECKÉK I.- ÍGY VÁSÁROLJ PARFÜMÖT!

 

Veled is előfordult már, hogy első szippantásra szerelembe estél egy illattal, de gyorsan idővel kiábrándultál belőle és már el sem tudtad viselni magadon?

Ha igen, valószínűleg elkövetted az egyik legnagyobb hibát: azonnal megvetted a kiszemelt parfümöt.

Ha új illatot keresel, nagyon fontos, hogy ne vásárold meg hirtelen felindulásból.

Egy eddig ismeretlen, izgalmasnak tűnő illat gyorsan levehet a lábadról, ám nem biztos, hogy ugyanez az illat fél vagy 2 óra múlva is ugyanúgy tetszik majd a bőrödön.

Ahhoz, hogy ezt megértsd, ismerned kell a parfümök felépítését!

 

A parfümök felépítése

A parfümök szerkezetileg ugyanis egyfajta illatpiramissal modellezhetőek: A fejjegy – ami először megragad- általában markáns, de gyorsan elillanó, kedvcsináló jegyekből áll, melyek nagyjából negyed óráig érezhetőek.

A szívjegy illatai a kompozíció legfontosabb elemei, melyek lassabban, kb 10-30 perc alatt bontakoznak ki a bőrön, de már tartósabban illatozva. Ennek a rétegében találhatóak azok az illatjegyek, amelyek meghatározzák, hogy az adott parfüm melyik illatcsaládba sorolhat be.( virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, stb)

Az alapjegyek csak pár óra múlva jelennek meg, melyek tartósítják, kiemelik vagy éppen tompítják a szívjegyeket, illatuk minimum fél napig is érezhető. Fontos tulajdonságuk, hogy fixálóanyagokként szolgálnak, azaz lelassítják a könnyebb jegyek párolgását, és stabilitást kölcsönöznek nekik. Általában fás, pézsmás, ámbrás vagy vaníliás jegyeket használnak fel e célból.

Ha mindezekkel tisztában vagy, már érthető is, hogy miért fontos, hogy teszteld az adott illatot. Ha a tesztcsík alapján kellemesnek találod az adott parfümöt, próbáld ki a bőrödön is – majd várj! Egy-két óra után már el tudod dönteni, hogy az adott illat mennyire tetszik, mennyire illik a stílusodhoz, személyiségedhez.

Fontos, hogy sose próbálj ki egyszerre tucatnyi illatot. A tesztelést pedig a csuklód belső felén vagy könyökhajlatban végezd. A kifújt parfümöt ne dörzsöld meg a kezeden, mert megtöröd az illatmolekulákat.

Kíváncsi vagy a HELAN illataira? Most 5 ingyen parfümmintát rendelhetsz tőlünk, amelyhez egy 500 Ft-os ajándékkupon is jár!