A legfontosabb környezetbarát termékek jelölése

Nyugodj meg, nem csak te érzed magad zavarodottan, amikor már a 15. emblémát/jelzést látod a kiszemelt környezetbarát termékeden. A környezetbarát jelek mindegyikének van saját jelentése, amit ebben a cikkben részletesen elmagyarázunk.

Környezetbarát termék védjegyek

Mielőtt is tisztáznánk a környezetbarát védjegyeket, nézzük meg: mi is a környezetbarát termék fogalma?

A környezetbarát termék egy olyan termék, mely előállítása, használata és a használat utáni szakasz során sem károsítja a Földet. Magyarán nem szennyezi a környezetet = környezetbarát.

Ideális esetben egy környezetbarát terméknek a csomagolása természetes anyagokból készül és rövid időn belül lebomlik, a tartalma pedig kizárólag természetes eredetű összetevőkből áll.

Sokszor laikusként nagyon nehéz megállapítani egy termékről, hogy az környezetbarát vagy sem. Ennek az egyszerűsítésére alkották meg a környezetbarát termék jeleket, amelyekkel bárki beazonosíthatja a termék ökológiai eredetét.

Az ökocímkék használata nem csak a vállalat szempontjából fontos, hogy megkülönböztesse a termékét a versenytársakétól, de a fogyasztónak is: könnyebben össze lehet hasonlítani a termékeket és hamar meg lehet találni a nekünk kedvező környezetbarát terméket.

Vegan OK - Környezetbarát termék jelzések

Vegan OK

Állati eredetű összetevőt nem tartalmazó a termékek, illetve nem tesztelték a termékeket állatakon. Bio parfümök esetében elengedhetetlen védjegy.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Környezetbarát termék

Környezetbarát Termék

1994 óta használatban lévő hazai környezetbarát jelölés. A termék környezetbarát eredetét tanúsítja.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Európai Unió ökocímkéje Európai Unió ökocímkéje

1992-ben megalkotott környezetbarát jel, amely tanúsítja a termék magas minőségét és környezetbarát eredetét.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Biokontroll Hungária

 

Biokontroll Hungária

A magyar bio termékeket tanúsító jelzés. A plecsni garantálja, hogy az élelmiszer egészséges és fenntartható gazdaságból származnak az alapanyagai.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Eurolevél Eurolevél (EU ökológia jelzés)

2010-ben megalkotott jelzés, amely tanúsítja, hogy a termék 100%-ban megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének és hogy az egy EU tagállamból származik.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Fair Trade

Fair Trade

A méltányos kereskedelem jelzése. A jel tanúsítja, hogy a termék méltányos áron, tisztességes munkakörülmények között lett előállítva. Ilyen termékek vásárlásával támogatjuk a fejlődő országok termelőit az egyenlőtlenségek leküzdésében.

 

skin eco logoSkinEco

Teljes mértékben bőrbarát termékek, ill. hipoallergén termékek amelyekben minimalizálva vannak azok az összetevők, melyek irritációt okozhatnak a bőrön. Jó példa erre a bio testápoló.

 

Környezetbarát termékek jelölése - FSC FSC

1993-ban létrehozott jelzés a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozóan. Az ilyen plecsnivel jelzett termékek során figyelembe vették az ökológiai egyensúly fenntartására vonatkozó iránymutatásokat és a helyi lakosság érdekeit.

 

Környezetbarát termékek jelölése - PEFC PEFC

1999-ben létrehozott jelzés. Hasonlóan az FSC-hez, itt is a fenntartható módon művelt erdőkből származó termékeket jelöli.

 

Környezetbarát termékek jelölése - ÖKO Tex ÖKO-Tex

Ártalmas anyagoktól mentes (textil)termékek jelölésére megalkotott környezetbarát jelzés.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Hungária Öko Garancia Hungária ÖKO Garancia

A címke tanúsítja, hogy az azzal megjelölt élelmiszer egészséges és fenntartható gazdálkodásokból származnak az alapanyagai.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Naturland Naturland

A német eredetű szervezet jelzése tanúsítja, hogy a megjelölt termék kíméletesen lett feldolgozva és előállítva. Célja, hogy természetes állapotukban legyenek felhasználva az alapanyagok az élelmiszerek elkészítése során.

 

ICEAorganikus minősítés

Az Európai Unió legmagasabb minősítése a bio termékekre, melyet egy független laboratórium ad ki. A Helan bio kozmetikumok egyik alapvető minősítése.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Energy Star Energy Star

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal jelzése, amely garantálja az amerikai szabályozásoknak megfelelő energiafelhasználást a termék előállítása során.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Állatokon nem tesztelt Állatokon nem tesztelt

Az állatokon nem tesztelt kozmetikumokat jelölő címke. (Egyre ritkább, hiszen 2013 óta eleve tilos állatokon tesztelt kozmetikumokat előállítani az EU-ban.)

 

Környezetbarát termékek jelölése - Naturtextil Naturtextil

1990-ben létrehozott védjegy, amely garantálja, hogy a ruha nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, továbbá bio alapanyagokból készül a termék. Ezen felül a dolgozók jogait is tiszteletben tartották a gyártás folyamata során.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Demeter Demeter

Az egyik legrégebben, 1928-ban alapított védjegy. Az egyik legszigorúbb és legmegbízhatóbb védjegy Európában. Garantálja, hogy a termék ökológiai gazdálkodásból származik.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Energiacímke

 

Energiacímke

1995 óta használt jelzés az EU-ban forgalmazott elektronikai termékek energiafogyasztását illetően. Egyes termékek összehasonlítását segíti elő.

 

 

Környezetbarát termékek jelölése - Szelektív gyűjtés Szelektív hulladékgyűjtést igénylő elektromos berendezések

Elemek, akkumulátorok és egyes elektronikai berendezések kötelező címkéje. Arra vonatkozik, hogy a termék kizárólag (erre kihelyezett) szelektív hulladékgyűjtőbe dobható.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Ügyelj a környezeted tisztaságára

Ügyelj a környezeted tisztaságára

Hulladékellenes kampány, melynek célja a lakókörnyezet tisztaságának védelme és az antiszociális viselkedés visszaszorítása.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Made by Made-by

Biogazdálkodást és társadalmi szempontból a Fair Trade elveknek való megfelelést tanúsítja. Ruhákon jellemző.

 

 

Környezetbarát termékek jelölése - Zöld Pont Zöld Pont

Biztosítja, hogy a gyártó befizette a nemzetközi csomagoláshasznosító szervezet részére a termék csomagolásának: ártalmatlanítására, visszagyűjtésére és újrahasznosítására szolgáló díjat.

 

Környezetbarát termékek jelölése - Rainforest Alliance Rainforest Alliance Certified

1986-ban alapított szervezet védjegye, amely az esőerdők és trópusi erdők megőrzésére törekszik. Továbbá támogatja az olyan vállalkozásokat, akik erdőégetés, legeltetés és egyéb erdő károsító tevékenységek ellen lépnek fel.

 

Nem találod a listában a terméken szereplő környezetbarát jelet?

Ezek csak a legfontosabb környezetbarát termék védjegyek voltak, de a legtöbb nemzetnek vannak saját, öko-bio és natúr termékekre vonatkozó jelölései is. Mindig ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy a címkén felsorakoztatott védjegyek valósak és hogy azok a környezetünk védelmét szolgálják. Vagyis, hogy ha a fenti listában nem találtad meg azt a védjegyet ami a kezedben lévő, pl. bio samponon szerepel ne aggódj, attól még lehet az is környezetbarát!