Öko mosószer teszt: Winni’s Naturel Verbéna-Aleppo

Manapság nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik mosószer az, melyet hazaviszünk a boltból. Ez függ attól, hogy „mire esküszik az anyukánk”, mit látok a reklámokban, milyen az ára, milyen életmódot élek,….és még rengeteg mindentől.

Amint elhatározzuk, hogy bio vagy öko mosószert fogunk használni, máris szűkebb a kör, és tettünk egy lépést nem csak magunkért, de a környezetünkért is.

Azt nevezzük öko mosószernek, amely kizárólag növény alapanyagokból készült, nem tartalmaz kőolaj származékot, hipoallergén, SLS és SLES mentes. Ne keverjük össze az olcsóbb, környezetkímélő termékekkel, mert ez két teljesen külön kategória!

Öko mosószer teszt: Winni’s Naturel

A tesztalanyunk az olasz öko piacvezető márka, a Winni’s Naturel öko mósószer koncentrátuma, verbéna illattal. A mosószer színes és fehér ruhákhoz is ajánlott, így teszteltem ezzel is – azzal is.

Öko mosószer teszt: Winni's Naturel koncentrátum

Elsőre az 1150ml-es kiszerelés megtévesztő lehet. Egy átlagos mosószer esetében egy ekkora méretű flakon kb. 15 mosásra lenne elegendő. Azonban a Winni’s termékei koncentrátumként kerülnek forgalmazásra, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb mennyiség is elegendő egy mosáshoz – így gazdaságosabb. A címke szerint ez a kiszerelés 25 mosásra elegendő kell, hogy legyen.

Öko mosószer teszt: első benyomások

A termék kibontása után egyből beteríti a fürdőszobát az enyhén citrusos, friss-üde illat. Nem túl erős-nem túl gyenge, pont amilyennek egy mosószernek lennie kell.

A címkét elolvasva könnyen megbizonyosodhatunk a termék öko eredetéről. Az összetevők listája igen rövid: 5-15% között anionos felületaktív elemek, nemionos felületaktív elemek. 5% alatt: szappan. Egyéb: illatanyag, phenoxyethanol.

Tehát nem tartalmaz kőolaj-származékot, SLS-SLES mentes és kizárólag növényi eredetű összetevőkből áll.

Öko mosószer teszt: használat közben

Mivel pont várt rám egy adag színes mosás, egyből bevetettem a terméket. Úgy jártam el, ahogyan a címke írja: egy mosás = fél kupak mosószer.

Miután lejárt a mosás és kivettem a ruhákat egyből érződött a már korábban tapasztalt friss-citrusos illat, amely újra beterítette a fürdőszobát és az egész lakást. Jó-jó, de egy átlagos mosószernél ez sokszor 1-2 óra múlva már el is tűnik a ruhából – nem így a Winni’s Naturel öko mosószer esetében.

Az hagyján, hogy száradás után másnap is intenzíven benne volt az illat a ruhákban, de a napokkal-hetekkel később elővett ruhában is érződött a mosószer friss illata – mintha, csak néhány órája mostam volna ki.

Természetesen az illat tartóssága függ a ruhák típusától, ill. a tárolás módjától, de engem lenyűgözött.

Öko mosószer teszt - utántöltős verzió
A Winni’s Naturel utántöltős kiszerelésben is kapható

Öko mosószer teszt: konklúzió

Nálam hamar, kb.  2 hét alatt elmegy egy ilyen kis kiszerelésű mosószer, de a Winni’s Naturel terméke majdnem kétszer ennyit is kibírt. Számoltam és összesen 26 mosásra volt elég ez a 1150ml-es termék, ami felül is múlja az ajánlott 25 mosást.

A mosószer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A ruhák sokkal puhábbak, selymesebbek lettek ezzel mosva és az illatuk is napokig tartós maradt.

Jó érzés úgy mosni a ruhákat, hogy tudom: ezzel nem ártottam a környezetemnek. Ha te is ki szeretnéd próbálni a Winni’s Naturel öko mosószer koncentrátumát, itt rendelheted meg: Winni’s Naturel öko mosószer koncentrátum Verbéna-Aleppo szappan (1150ml).

Miért használj te is öko mosószert?

Íme néhány érv, hogy miért is használj öko mosószert TE is a mindennapokban:

  1. Az öko mosószerekkel ugyan olyan tisztára tudod mosni a ruháidat, ágyneműket mint a hagyományos mosószerekkel. Viszont, az öko mosószer teljesen lebomlik a természetben, nem terheli a vizeket, és ez egy hosszútávú életforma, mivel a mosó hatása pont ugyan olyan jó, mint a hagyományosé.
  2. Ha viszket a bőröd, ekcémás vagy, kisbaba van otthon, mindenképpen érdemes átállnod az öko mosószerre, mivel az nem terheli a különböző kémiai anyagokkal a bőrödet egész nap.
  3. Sokszor megfeledkezünk a kisállatokról, és észre sem vesszük, hogy néha azért prüszkölnek, tüsszögnek vagy picit nehezebb a légzésük, mert a kis pokrócukat hagyományos mosószerrel mostuk, ami bizony irritálhatja az ő legfontosabb érzékszervüket, az orrukat! Tudnod kell, hogy a legtöbb öko mosószer vegán, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, és az illatanyag is természetes benne és nem szintetikus.
  4. Ha már a vegánoknál tartunk, akkor egyre több ember éli ezt az életmódot. Nekik is rendkívül jó megoldás az öko mosószer, hiszen összhangban van az ő életmódjukkal. Figyelem, fontos megnézni, hogy a terméken van-e Vegán minősítés! Ha igen, akkor bátran vegyük meg.
  5. Mindig halljuk, hogy egy tisztítószer ne tartalmazzon foszfort és foszfátot. De miért baj ez? Azért, mert a foszfor és foszfát ha a vizekbe kerül, akkor algásodást okoz. Az algásodás megakadályozza, hogy a víz „lélegezzen” és így, egy idő után elhalnak a vízi állatok és növények. Ezért figyeljünk oda erre a kritériumra is!

+1 érv

Régen, amikor még mosógépek sem voltak, akkor is kizárólag házi készítésű mosószappant használtak, nem szintetikusan előállított mosószert. A mai gyártási technológiák nagyon megkönnyítik az életünket azzal, hogy van választási lehetőségünk.

Vásárlásnál figyeljünk oda arra, hogy az adott mosószer legyen:

  • hipoallergén
  • vegán
  • újrahasznosítható csomagolásban
  • SkinEco minősítése
  • növényi alapanyagokból gyártott
  • nikkel, króm és kobalt tesztelt.

Az öko mosószerrel véded a környezeted

Nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb, ezért érdemes időt szánni a címke elolvasására. Törekedjünk az utántöltő vagy az XXL verziós csomagolásra, ezzel is védve a környezetünket.

Sokszor megtévesztő a vásárló számára, hogy a nem öko termékek zöld vagy valamilyen természetesnek tűnő csomagolásban vannak, így megtévesztve első látásra a vevőt. Azt is elfelejtjük, hogy a koncentrátumok a mi és környezetünk védelmét szolgálják.

Meg kell tanulnunk, hogy a koncentrátum azért van, hogy kevesebb mosószert használjunk, ezáltal kíméljük a földet, hogy kisebb legyen a szállítási költsége egy terméknek, ezáltal kevesebb kamion fut az utakon, kisebb csomagoló anyagot gyártunk le, így kevesebb műanyagot használunk fel.

Használat után a szelektív hulladékgyűjtőbe érdemes kidobni a csomagoló anyagot. Sokszor, ha interneten rendelünk, akkor van lehetőség akár kismintát is kérni, hogy meggyőződhessünk a termék minőségéről vásárlás előtt.